Eesti saab Javelini tankitõrjesüsteemid järgmisel aastal

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas täna Ameerika Ühendriikide valitsusega tankitõrjesüsteemi Javelin ostulepingu, mille järgi saavad kaitsevägi ja Kaitseliit moodsad kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemid järgmisel aastal.

Lepingu järgi ostab Eesti USAlt 80 tankitõrjesüsteemi, kui lepingus on optsioon, mis võimaldab Eestil osta tulevikus ilma uut lepingut sõlmimata veel 40 Javelini süsteemi.

Lepingu maht jään Mikseri sõnul 40 miljoni euro piiresse.

Kaitseministeeriumis toimunud tseremoonial andis lepingule allkirja ainult Sven Mikser, Ameerika Ühendriikide valitsus oli leppele on allkirja andnud juba varem. Mikser ütles pärast lepingu allkirjastamist, et Javelinid jõuavad Eesti kaitseväele järgmisel aastal.

Ostetavate rakettide kogust osapooled ei avalikusta. Mikseri sõnul ostab kaitsevägi Javelini rakette vastavalt kaitseväe vajadustele.

Mikseri sõnul saab Eesti Javelinid nii-öelda sõbrahinnaga ning raketivaru ja väljaõppe hind tuleb Eesti jaoks tunduvalt soodsam, kui oleks otse tehasest ostes.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles ajakirjanikele, et Javelinid vahetavad järk-järgult välja praegu kaitseväe kasutuses olevad teise põlvkonna tankitõrjesüsteemid Milan. Terrase sõnul on Javelinidel tankitõrjesüsteemide seas parim hinna ja kvaliteedi suhe maailmas.

Terrase sõnul on Javelinidel see pluss, et süsteem on kergesti kasutatav ja lihtsalt õpetatav. Javelini saab lukustada sihtmärgile ja pärast raketi väljatulistamist võivad kaitseväelased oma asukohast lahkuda, mis vähendab võimalust, et vaenlase tuli neid tabaks. Javelinil on kaks lõhkepead, mis võimaldab  raketil hävitada ka aktiivsoomusega sihtmärgi.

Javelini raketitõrjesüsteemidega on kavas varustada kõik Eesti kaitseväe väeosad, samuti Kaitseliit.

Ameerika Ühendriikide välisministeerium kiitis raketisüsteemi Javelin müügi Eestile heaks oktoobri alguses. Ajakirjanduses on kirjutatud, et Eesti soovib osta 350 Javelini tankitõrjeraketti.

Valitsus kinnitas 9. oktoobril eelarvemuudatuse, mille järgi saab Javelinide esimese osamakse teha veel selle aasta eelarvest.

Tankitõrjeraketisüsteem Javelin on alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastuses. Tegemist on niinimetatud lase-ja-unusta süsteemiga, mis tähendab, et rakett lukustub pärast väljatulistamist automaatselt sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma, mis suurendab kaitseväelaste ohutust lahinguväljal.

Süsteemi efektiivne laskekaugus on 65 meetrist 2,5 kilomeetrini. Seadme kaal koos kolmjalaga on 11 kilogrammi ning raketi kaal 15,5 kilogrammi. Lõhkepea läbistab kuni 750-millimeetrist soomust.

Alates 1996. aastast saadaval olevat Javelini kasutavad Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Iirimaa, Leedu, Uus-Meremaa, Norra, Iisrael, Bahrein, Tšehhi, Prantsusmaa, Gruusia, Indoneesia, Jordaania, Omaan, Katar, Saudi-Araabia, Taivan, Araabia Ühendemiraadid ja Ühendkuningriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles