Kiire riigipöörde teinud Burkina Faso sai presidendi kohusetäitja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Michel Kafando.
President Michel Kafando. Foto: SCANPIX

Burkina Faso presidendi kohusetäitjaks vannutati täna karjääridiplomaat Michel Kafando, kes juhib pärast senise presidendi kukutamist riiki üheaastase üleminekuperioodi ajal.

Endine välisminister ja suursaadik ÜRO-s Kafando lubas ametisse astudes kaitsta ja austada riigi põhiseadust ja üleminekuperioodi hartat ning teha kõik inimeste õiguste tagamiseks.

Burkina Fasos kestab poliitiline kriis alates 27 aastat riiki juhtinud president Blaise Compaoré kukutamisest 31. oktoobril, mil sõjavägi riigipea vastaste massiprotestide ajel riigis võimu võttis. Sõjavägi nimetas ajutiseks riigijuhiks presidendi kaardiväe ülema asetäitja Isaac Zida.

Riigipea lahkumiseni viinud protestid vallandas kukutatud riigipea liitlaste katse suruda parlamendis läbi seadust, mis võimaldanuks Compaorél uuesti presidendiks kandideerida.

Eelmisel nädalal leppisid Burkina Faso erakonnad ja kodanikeühendused kokku aastases üleminekuperioodis, mille järel korraldatakse 2015. aasta novembris valimised.

Osapooled allkirjastasid üleminekuharta, mis näeb ette, et üleminekupresident nimetab ametisse kas tsiviilisikust või sõjaväelasest peaministri, kes asub juhtima 25-liikmelist üleminekuvalitsust. Samuti määratakse tsiviilisik 90-liikmelise ajutise parlamendi ehk riikliku üleminekunõukogu etteotsa.

Aafrika Liit esitas 3. novembril Burkina Fasole ultimaatumi tsiviilvõimu juurde naasmiseks kahe nädala jooksul, ähvardades vastasel juhul sanktsioonidega.

1960. aastal Prantsusmaast lahku löönud Burkina Faso kandis koloniaalajal Ülem-Volta nime. 1984. aastal sai riigi nimeks Burkina Faso, mis tõlkes tähendab sirgeselgsete meeste maa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles