Rahapesus kahtlustatav: vahendasin vaid töömehi Soome

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestitud Hayabusa tsikkel.
Arestitud Hayabusa tsikkel. Foto: Riigiprokuratuur

Rahapesijate tabamiseks korraldatud operatsiooni Leopold käigus arestitud Suzuki Hayabusa tsikkel reedab, et üheks kahtlusaluseks on omanik Indrek Isop, kes ise väidab, et ei ole rahapesuga seotud.

Riigiprokuratuuri poolt avaldatud fotodelt selgub, et rahapesus kahtlustatavatelt on muuhulgas arestitud ümberehitatud Suzuki Hayabusa tsikkel, mille omanikku ei ole selle ainulaadsuse tõttu väga keerukas välja selgitada. Youtube’i keskkonda on portaal Motors24 koguni laadinud video, kus erakordset sõidukit lähemalt uuritakse. Masina tutvustajad ei ole tsikliga ise seotud.

Sõiduvahend kuulub Indrek Isopile, kes tunnistas, et on kahtlustusega seotud, kuid rahapesuga tal enda väitel midagi pistmist ei ole.

«Ma olen väga pealiskaudselt seotud, otseselt ei ole. Mul mingi kahtlustus on, aga see on väga pealiskaudne,» kommenteeris Isop Postimehele. Ta selgitas, et sai rahapesuga seotud firmast palka, sest rentis Soome ehitusmehi. «Minu palga põhjal arestiti kõik ära. See on pealiskaudne asi ja ei puutu rahapesusse üldse,» lisas Isop. Ta ei soovinud teemat rohkem kommenteerida, kuna uurimine alles kestab.

Samas on ta enda väitel kindel, et kahtlustus tema osas langeb uurimise käigus ära. «Mul on kõik rahad deklareeritud,» väitis Isop.

Peale tsikli on talt arestitud veel masinaid, kuid Isop ei tahtnud täpsustada, milliseid. «Piltidel (prokuratuuri – toim.) on minu asjad millegipärast. See väga mustab mind,» ütles Isop.

Isop on juhatuse liige osaühingus Swedcorp.

Prokuratuur ei saa kinnitada

«Leopoldi nimelise ühisoperatsiooni raames käivas kriminaalmenetluses on seitsmele mehele ja ühele naisele esitatud kuriteokahtlustus. Uurimise praeguses etapis ei ole võimalik kahtlustatavaid identifitseerida. Sellest tulenevalt ei ole meil võimalik kommenteerida ka videolõiku ja sellega seotud järeldusi,» kinnitas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

Keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuuri menetluses on kriminaalasi, kus seitset meest ja ühte naist kahtlustatakse ajavahemikul alates 2012. aastast kuni 2014. aasta septembrini kuritegelikku ühendusse kuulumises ja 6,8 miljoni euro suuruses rahapesus, teatas riigiprokuratuur.

Kahtlustuse kohaselt legaliseeris eestlastest koosnev kuritegelik ühendus Soomes ja Eestis äriühingute poolt toimepandud maksupettustest saadud raha, mis kanti läbi erinevate äriühingute Eestisse ning võeti sularahas pangakontodelt välja.

Maksupettuste kriminaalmenetlust viiakse läbi Soomes ning riikide vahel on moodustatud ühine uurimisrühm võimaliku kuritegeliku ühenduse kriminaalse tegevuse tuvastamiseks.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul viidi kuritegeliku ühenduse paljastamiseks septembri keskel läbi ühisoperatsioon nimega Leopold Eesti ja Soome keskkriminaalpolitsei ning Eesti maksu- ja tolliameti osalusel paralleelselt nii Eestis kui Soomes, mille käigus toimusid mitmed läbiotsimised ning peeti kinni kuriteos kahtlustatavad isikud.

Kõik isikud on vabastatud

Kuna kriminaalasja menetlemise käigus avastati ka võimalikke maksukuritegusid, edastas keskkriminaalpolitsei osa materjalidest uurimiseks Eesti maksu- ja tolliametile.

Eesti maksu- ja tolliameti uurimisosakonna ametnikud pidasid kinni kaks isikut, keda kahtlustatakse äriühingutele niinimetatud arveveski teenuse pakkumises. Esialgsetel andmetel väljastati näilisi arveid ligi 90 äriühingule, kes tegelesid üle Eesti valdavalt ehitusega. Kuriteo kahtlustus on seetõttu esitatud ka kahele ehitusettevõttele ja nende juhatuse liikmetele ning sellise tegevuse tulemusena jäi riigile laekumata maksusid ca 225 000 euro ulatuses.

«Suurenenud ehitusmahud ja seal liikuv raha on hoogustanud ka mõnda aega varjusurmas olnud arvevabrikute tegevust, mille abil soovivad inimesed äriühingust tulu maksuvabalt välja viia. Nende juriidiliste ja füüsiliste isikutega, kes kriminaalasjas kahtlustust ei saanud, jätkab MTA tegelemist väljaspool kriminaalmenetlust,» ütles MTA uurimisosakonna juhataja Rain Kuus.

Tänaseks on kõik kinnipeetud isikud vabastatud. Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo uuritavas kriminaalasjas on arestitud vara hinnanguliselt üle 500 000 euro ulatuses, sealhulgas sularaha, pangakontod, mootorsõidukid ja kolm kinnistut.

Operatsioon Leopold raames on esitatud kahtlustused rahapesu paragrahvi alusel, mille eest näeb karistusseadustik ette maksimaalselt 10-aastase vangistuse. Ühte isikut kahtlustatakse ka kuritegeliku ühenduse loomises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles