HRW kritiseeris Krimmi ja Venemaad

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ja president Vladimir Putin Krimmis
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ja president Vladimir Putin Krimmis Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) kritiseeris oma värskes raportis Moskvat rahvusvaheline õiguse rikkumises ning Krimmi võime üheksa kuud tagasi annekteeritud poolsaarel elavate kriitikute tagakiusamises.

«Krimmi de facto võimud on piiranud väljendusvabadust, tõkestanud rahumeelseid rahvakogunemisi ning kiusanud taga neid, kes on olnud vastu Venemaa käikudele Krimmis,» seisis raportis.

HRW sõnul kiusatakse Krimmis peamiselt taga tatarlasi, aga ka aktiviste ja ajakirjanikke. Poolsaare venemeelsed võimud pole uurinud ukrainameelsete aktivistide ja teiste Venemaad kritiseerivate isikute kadumisi, kirjutas inimõigusorganisatsioon.

«Sel ajal kui maailma tähelepanu keskendus Ida-Ukraina vaenutegevusele, kerkisid Krimmis esile inimõiguste rikkumised,» rääkis HRW Euroopa ja Kesk-Aasia uurija Julia Gorbunova. «Erinevate ettekäänetega, nende hulgas äärmusluse vastu võitlemine, kiusasid võimud taga inimesi, kes julgesid Venemaad kritiseerida.»

«Venemaa ei lase elanikel kodakondsust valida, vaid sunnivad inimesi valima Vene kodakondsuse või diskrimineerimise vahel,» ütles Gorbunova. «See on rahvusvahelise õiguse tõsine rikkumine ja pole tegelikult mingisugune valik.»

HRW teatel peavad inimesed, kes soovivad Ukraina kodakondsust säilitada, selle eraldi registreerima. Võimalused registreerida on tehtud aga keeruliseks ning need, kes ei tee seda õigel ajal, saavad automaatselt Vene kodakondsuse.

Lisaks on raportis välja toodud meediavabaduse piiramine. Kõik meediaväljaanded peavad end uuesti registreerima ning see omakorda annab võimaluse keelata Venemaad kritiseerivatel väljaannetel tegutsemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles