Vaata, milliste tegudega paistsid silma tänavused julged kodanikud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Andres Anvelt, riigi peaprokurör Lavly Perling ning politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher tunnustavad täna aumärgiga julgete tegudega silma paistnud inimesi. Postimees tutvustab lähemalt tegusid, mis kümnele inimesele aumärgi tõid.

Kokku esitati justiitsministeeriumile 27 kandidaati, kellest komisjon otsustas aumärgiga tunnustada kümmet inimest.

Villi Martinson

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

7. juunil sõitis Villi Martinson Tallinnas autoga, kui märkas Siili bussipeatuse läheduses, et üks naine lebab maas.  Kuna ta arvas, et naisel on mingi terviserike, aeglustas ta sõitu, et abi pakkuda. Samas pani ta tähele, et kannatust eemaldub joostes üks mees. Villi uuris kannatanult juhtunu kohta ja viimane ütles, langes röövi ohvriks. Aega raiskamata hakkas Villi majade vahele jooksnud meest esmalt autoga ja hiljem joostes taga ajama. Mehe kätte saanud, võttis temalt ära röövitud kaelaketi. Röövel pääses siiski põgenema. Villi pöördus aga politsei poole ja tänu tema tunnistusele ning auto pardakaamera salvestusele õnnestus politseil mõned päevad hiljem röövel tabada. Röövel tunnistas üles veel mitu sarnast kuritegu.

Aivar Sarapuu, Gennadi Simulask

Aivar Sarapuu. Foto: Erik Prozes
Aivar Sarapuu. Foto: Erik Prozes Foto: Erik Prozes

19. augustil sõidutas taksojuht Aivar Sarapuu Haapsalus panka ühe eaka naisterahva, keda ta nägupidi teadis ja kellega oli kaasas üks noorem mees, keda ta polnud taksojuhina varem linnapildis märganud. Naisterahvas oli ilmselgelt endast väljas ja noormees käitus Aivari arvates kuidagi kahtlaselt. Kui ta oli kliendid panga juures välja lasknud, võttis ta ühendust oma politseiuurijast abikaasaga, kellele rääkis üldjoontes juhtunust. Koos sõitsid nad panka ja avastasid naisterahva ootamas telleri järjekorras, et oma arvelt raha välja võtta. Naisterahvaga vesteldes sai uurija kohe aru, et vanur võib olla pettuse ohvriks langenud. Kelm oli aga selleks ajaks panga juurest lahkunud. Samal päeval veidi hiljem tuli Aivarile telefonitsi uus takso kutse. Klienti peale võttes tundis Aivar ära eelnevalt nähtud võõra noormehe. Kui klient oli taksost lahkunud teavitas Aivar sellest mehest kriminaalpolitseinikke ning palus ka teistel taksojuhtidel tema kirjeldatud meest märgates sellest politseile teada anda. Samal päeval tellitigi takso Uuemõisa Peugeoti keskuse juurde, kuhu sõitis taksojuht Gennadi Simulask, kes keskuse juurde jõudes tundis ära ühe meestest, kes vastas Aivari kirjeldustele. Gennadi sõitis meestest alguses mööda ja helistas samal ajal politseile. Seejärel sõitis ta tagasi klientide juurde, võttis peale kaks meest, kes soovisid sõita linnalähedasse odavamasse ööbimiskohta. Gennadi sõitis meelega aeglaselt linnast välja, et politseinikud jõuaksid talle järele ning märganud juba enda järel sõitvat politseisõidukit, peatas takso ning politsei pidas kahtlusalused kinni. Selgus, et noormehed on tõepoolest pannud toime kelmusi ning mõlemad isikud on praeguseks vahistatud.

Gunnar Tilk

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

3. juuni õhtupoolikul pidas Gunnar Tilk Raplamaal, Vigala vallas, Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel kinni joobes veoautojuhi ja takistas tal politsei saabumiseni lahkumast. Gunnari tähelepanu pälvis, et veoauto kaldus pidevalt oma sõidurajalt kõrvale ja tekitas ohtlikke olukordi. Ares olles teatas mees olukorrast politseile ja Enge bensiinijaama juures saadi veoauto koos kaasliiklejaga pidama. Veoauto ust avades vajus sellest välja juht, kes oma joobe tõttu kaugemale minna ei jõudnud kui kraavi pervele, kuhu ta kuni politsei saabumiseni jäi. Mehel oli veokis poolik viinapudel ja joove nii suur, et ta ei olnud võimeline alkomeetrisse puhuma. Veokijuhi pidama saamisega hoidis Gunnar ära raske tagajärje ja tõestas, et kodanikujulgus on üks osa igapäevase turvatunde saavutamisel.

Tõnis Lõhmus

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

23. märtsi pärastlõunal ründas kurjategija Tartus Pauluse surnuaial üht naist, lõi teda ning röövis talt käekoti ning kilekoti. Rünnaku tagajärjel kukkus naine pikali. Kurjategija jooksis sündmuskohalt minema. Kannatanu appihüüdmist kuulis pealt Tõnis Lõhmus, kes asus kurjategijat jälitama ning kaasas veel ühe meesterahva, kes vahendas kurjategija liikumist politseile. Tänu Tõnise julgele tegevusele pidas politseipatrull röövli kinni. Kurjategija oli röövitud esemed juba jõudnud ära visata, aga seda nägi Tõnis pealt ning oskas patrulli juhendada, kust on võimalik röövitud kott leida. Röövel vahistati ja kannab tänase päevani vanglas karistust.

Joel Veskilt, Maiko Heinsalu

Maiko Heinsalu. Foto:
Maiko Heinsalu. Foto: Foto: Erik Prozes
Joel Veskilt. Foto
Joel Veskilt. Foto Foto: Erik Prozes

4. veebruari õhtul oli Joel Veskilt Rakveres sisseoste tegemas. Jõudes ostukäruga kassade juurde, nägi ta seal ühte meest, kes oli väga ärritunud ja kõneles valjul häälel kauplusetöötajatega. Ühel hetkel pani mees käe taskusse, tõmbas välja noa, lõi selle lahti ning ründas kaupluse naistöötajat. Seda märgates reageeris Joel koheselt ja lükkas ostukäru meesterahva ja naistöötaja vahele, et takistada rünnakut. Peale seda ründas mees juba Joeli. Rünnaku tõrjumiseks lükkas Joel mehe ostukäruga pikali ja üritas mehelt nuga kätte saada. Kogu seda olukorda nägi pealt ka kaupluses viibiv Maiko Heinsalu. Nähes, et midagi on valesti, pani ta oma ostukorvi maha ja aitas Joelil agressiivse mehe relvituks teha. Noaga mees üritas neile maas lamades vastupanu osutada, kuid Maiko pani talle põlve peale ja hoidis teda kinni, kuni jõudis kohale politsei, kellele ründaja üle anti. Tänu Joeli ja Maiko kiirele reaktsioonile, sihikindlusele ning ennastsalgavale julgusele, õnnestus ära hoida relvastatud kallaletung kaupluse naistöötajale.

Aleksandr Jevdokimov

(Teised julged kodanikud ei olnud kahjuks autasustamisel kohal - T.K)

19. veebruari lõuna ajal väljus Aleksandr Jevdokimov kodust ning märkas, et Narvas Kangelaste tänaval asuva maja juures parklas on tema naabrile kuuluval autol Ford Focus aken katki löödud ning juhi istmel toimetab tundmatu isik. Sõidukile lähenedes, märkas Aleksandr, et auto salongis viibiv noormees üritab automakki välja tõmmata. Aleksandri hüüatuse peale hüppas tundmatu isik autost välja ning jooksis minema. Aleksandr omakorda reageeris kiirelt, istus oma autosse ning otsustas põgenevale kurjategijale järgneda, samal ajal helistas ta politseile ning teavitas toimunust. Jõudes Pähklimäe tänavale, suutis Aleksandr kurjategija kinni pidada ning hoidis teda paigal kuni politsei saabumiseni. Tänu Aleksandri julgusele sai kurjategija kinnipeetud ning naabri vara päästetud.

Maksim Bugajenko

12. oktoobri õhtul ründas Tallinnas Astangu tänaval kergliiklusteel üks mees metallist lihahaamriga 56-aastast naist, kes kukkus maha ning hakkas appi karjuma. Ründamist nägi pealt Maksim Bugajenko, kes jooksis naisterahvale appi ja hakkas haamriga meesterahvast eemale tõmbama. Ründaja lõi ka Maksimi vähemalt kahel korral vastu pead. Tänu Maksimi sekkumisele pääses rünnaku ohvriks langenud naine põgenema ning sai abi kutsuda. Tänaseks on politsei ründaja tabanud.

Boris Timofejev

7. jaanuaril viibis Boris Timofejev Narvas asuvas juveelipoes, kui nägi kahte maskis ja relvastatud meest poodi sisenemas. Tundmatud mehed lähenesid letile, ähvardasid poemüüjat relvadega ning nõudsid raha. Boris ei jäänud tekkinud olukorras ükskõikseks  - ta astus kurjategijatele ette ning takistas neid. Mehed ründasid Borisi, pekstes teda jalgadega ja relvadega. Boris osutas kurjategijatele vastupanu, kaitstes ennast kurjategijate löökide eest ja üritas päästa poes viibivate inimeste elu ning vara. Borisi ja röövlite rüseluse ajal õnnestus poemüüjal ja Borisi lähedastel peita ennast turvalisse kohta. Lõpuks andsid kurjategijad alla ning põgenesid sündmuskohalt, Boris aga sattus kehavigastustega haiglasse. Boris Timofejevi kiire, julge ja otsustav sekkumine aitas ära hoida raskemate tagajärgede saabumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles