Browder: Putin blufib ja mängib läänega pokkerit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Browder
William Browder Foto: SCANPIX

Miljardeid dollareid Venemaale investeerinud ärimees William Browder soovitab soomlastele vaid üht: hoidke end Venemaalt eemale.

«Venemaal pole lähitulevikus võimalik teha mitte mingisugust mõistlikku äri,» rääkis ta Helsingin Sanomatele Londonis oma firma Hermitage Capital Managementi kontoris antud intervjuus.

Küsimus pole ainult Ukraina sõjas. Venemaa õigussüsteem ei toiminud varemgi. Omandiõigust tallatakse jultunult jalge alla. Kriisi teravnedes on president Vladimir Putini tegutsemine veelgi karmimaks muutunud.

«Soomlastest ärimehed peaks olema senisest loovamad. Maailmas on piisavalt kaubanduspartnereid, ehkki ühest naaberriigist seda pole.»    

Investori arvates poleks Soome pidanud pidurdama sügisel Euroopa Liidus Vene-vastaste sanktsioonide kehtestamist. «See oli suur viga. See näitas, et Soomes on nõrku kohti, mida Putin saab hiljem ära kasutada.»

Pühapäeval möödus viis aastat Browderi venelasest advokaadi Sergei Magnitski surmast Vene vanglas. Ametliku versiooni järgi suri mees infarkti tagajärjel, mitteametlikult aga vägivalla tulemusel.

Browder ise oli Venemaalt välja saadetud juba viis aastat enne seda. Ametivõimud oli korraldanud tema firmas maksureidi, investor aga alustas kampaaniat Putini ja Venemaal vohava korruptsiooni vastu.

Venemaa üritab organiseerida Browderile rahvusvahelist vahistamismäärust ja seda juba kolmandat korda. Interpol arutab küsimust homme ja ülehomme.  

Ärimehe sõnul ei paista tunneli lõpus valgust. Ta usub, et Putin tahab püsida võimul elu lõpuni ja seda ilma igasuguste konstitutsiooniliste piiranguteta.

Putini probleemiks on aga raha. Browder viitab kuulujuttudele, mille järgi on Putin ja tema liitlased röövinud riigikassast miljardeid dollareid. Seadusrikkumisi tuleb peita sõjategevusega, et rahvas ei paneks majanduslikke probleeme tähele.

Ukrainas alustatud sõda ei saa aga niisama lihtsalt ära lõpetada. Sõdimist tuleb jätkata siin ja seal, et natsionalistid oleks rahul. «Putin avas Pandora laeka,» nentis Browder.

Investori hinnangul peaks lääs lõikama Venemaa lahti Swift-maksusüsteemist, sest see avaldaks mõju nii Putinile kui tema kaasvõitlejatele. Lisaks arvas ta, et Ukrainale tuleb Venemaa vastu anda korralik relvastus. Ka võiks kaaluda 500 000 NATO sõduri paigutamist Vene piirile võimalikult lähedale.

Soome pole Venemaa eest täiesti kaitstud, kuigi ei kuulu ärimehe arvates esimeste sihtmärkide sekka. Riik pole vaene ja sel on toimiv kaitsesüsteem, kuid üksi ei tohiks siiski jääda.  

«Kui otse välja öelda, siis Soome peaks tingimata liituma NATOga. Absurdne on see, kui Soome alliansiga ei liituks. Venemaa on otsustanud, et Euroopa piirid ei pea enam paika. See tähendab, et Soome võib olla huviorbiidis millalgi tulevikus.»   

Baltimaades on Vene-oht selgelt suurem kui Soomes, kuid ka NATOs ei saa end päris kindlalt tunda. Browder arvates pole öeldud, et Ameerika Ühendriigid tahavad minna Venemaa vastu sõtta näiteks Eesti pärast. Riik on vaike ja suur osa ameeriklastest pole sellest mitte midagi kuulnud.

Esialgu pole lääneriikide juhid Putinile vastust andnud. Kogemusi pole, naasmine külma sõja tingimustesse leidis aset ruttu. Keegi ei osanud Ukraina kriisi ette ennustada. «Putin on suur bluffija – ta mängib läänega pokkerit,» kinnitas Browder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles