Välisministeerium: Ukraina ei lase end NATO asjus survestada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne mässuline selle aasta septembris Luganski oblastis, sõjasaagina käes Ukraina riigilipp.
Venemeelne mässuline selle aasta septembris Luganski oblastis, sõjasaagina käes Ukraina riigilipp. Foto: SCANPIX

Ukraina on sõltumatu riik ja otsustab ise, kas ühineb NATOga või mitte, ütles täna välisministeeriumi ametnik.

«Ukraina on iseseisev, suveräänne riik. Ja ainult ukraina rahval on õigus otsustada, missuguse kursi riik peaks võtma ja missuguste organisatsioonide liikmeks astuma. Me ei vaja nõuandeid väljaspoolt ega lepi survega neis küsimustes,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Jevhen Perebinis uudisteagentuurile Interfax kommentaariks Venemaa soovile saada garantii, et Ukraina ei liitu NATO-ga.

Tema sõnul sooviks ka Ukraina Venemaalt sajaprotsendilist tagatist, et too ei sekku Ukraina siseasjadesse, ei saada siia oma vägesid ega annekteeri territooriumi.

«Seni ei ole Venemaa niisugust garantiid andnud, ja Moskva ei ole võibolla märganud, et see vihastab kogu maailma.»

Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles usutluses BBCle, et Venemaa vajab tagatist, et mitte keegi ei kaaluks Ukraina liitumist NATO-ga. Paraku ei ole keegi Venemaale niisugust tagatist andnud, mis teeb Moskva murelikuks ja sunnib teda ettevaatusabinõusid tarvitusele võtma, sõnas ta ning süüdistas Läänt katses Venemaa sisse piirata.

NATO Moskva infobüroo direktor Robert Pszczel ütles, et Peskovi avaldus tagatistest Ukraina alliansist väljajäämise kohta hämmastab NATO-t.

Hämmelduseks annab põhjust esiteks asjaolu, et Ukraina ei ole NATO liikmekandidaat ja teiseks, et NATO arutab uute liikmete vastuvõtmist isekeskis, Venemaa aga alliansi liikmete hulka ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles