CERNis tõestati kahe uue subatomaarse osakese olemasolu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CERNi suur hadronite põrguti (LHC).
CERNi suur hadronite põrguti (LHC). Foto: SCANPIX

Teadlased tõestasid maailma suurimas osakeste põrgutis läbiviidud eksperimentiga kahe uue subatomaarse osakese olemasolu, avardades meie arusaama universumist, teatas täna Euroopa tuumauuringute keskus CERN.

Subatomaarsed osakesed Xi_b' ning Xi-b* on mõlemad barüonid, seisis CERNi teates. Barüonid on kolmest kvargist koosnevad liitosakesed, mida hoiab koos tugev vastasmõju. Teoreetiliselt võib olemas olla ka eksootilisi barüone, mis koosnevad suuremast arvust kvarkidest, kuid selliste osakeste eksisteerimise kohta puuduvad tõendid.

Xi_b' ning Xi_b* olemasolu on ennustatud hüpoteesides, kuid osakeste ehk suure hadronite põrguti (LHC) eksperimentidega Genfis suudeti nende olemasolu füüsiliselt tuvastada.

Eksperimendid barüonidega viidi läbi 2011. ja 2012. aastal, teatas CERN.

2012. aastal avastati LHC hiigellaboris elementaarosake Higgsi boson, millel on suur tähtsus subatomaarsete osakeste massi päritolu selgitamisel.

2015. aasta esimesest poolest hakatakse LHCs läbi viima veelgi energiamahukamaid eksperimente, teatas tuumauuringute keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles