Prügisokutajad solgivad korralike sorteerijate vaeva

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendikonteiner.
Pakendikonteiner. Foto: Margus Ansu.

Suur hulk pakendikonteineritesse viidud pakenditest on taaskasutuseks kõlbmatud, kuna hoolimatud inimesed viskavad pakendite sekka ka olmeprügi, solkides sellega ära konteineri sisu ning nullides korralike sorteerijate vaeva.

«Selline tahtlik risustamine on tõesti suur probleem,» nentis Saaremaal prügiveoga tegeleva OÜ Prügimees juht Riivo Asuja ajalehele Meie Maa.

Paljud inimesed, kel taaskasutusest täiesti ükskõik, viskavad Asuja sõnul südamerahus oma olmerämpsu taaskasutatavate pakendite juurde, kuna näevad selles võimalust oma prügist tasuta lahti saada.

«Pakendite hulgas on kõike: lapsemähkmeid, riidekotte, hallitanud jogurtitopse, kodusel teel valmistatud hapukurkide purke, kus veel lehed ja küüslauk sees,» kirjeldas Saaremaa keskkonnateenistuse teabejuht Marlen Nestra jahmatavat vaatepilti, mis talle Kudjape prügilas avanes.

Kõige kurvem kogu loo juures on Nestra sõnul see, et risustajate pärast läheb raisku ka korralike inimeste prügisorteerimine, sest rikutud konteinerisisu enam taaskasutuseks ei kõlba.

«Teeb ikka meele mõruks küll, kui mina kulutan karpide pesemiseks vett ja elektrit ning siis tuleb üks inimene ja viskab täiesti ükskõikselt minu puhaste pakendite peale oma õlise filtri või maitsetaimi täis kurgipurgi,» ütles ta.

Üle-eestiline mure

Eesti Taaskasutusorganisatsiooni (ETO) arendusjuht Siret Kivilo möönis, et olmeprügiga risustatud pakendikonteinerid valmistavad pakendikogujatele suurt peavalu üle kogu Eesti ning Saaremaa ei ole selles osa mingi erand.

Põhjuseks ei ole Kivilo hinnangul mitte inimeste teadmatus, vaid külm hoolimatus. «Kui konteineri peale on kirjutatud papp ja paber, kas siis tõesti mõni arvab, et tema lapse mähe sobib ka vanapaberi hulgas taaskäitluseks?» küsis Kivilo retooriliselt.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek viskas aga väikese kivi ka pakendikogujate - ETO ja Eesti Pakendiringluse kapsaaeda. «Teavitustöö on praegu üsna vähenähtav ja on inimesi, kelles erinevad konteinerid ikka veel segadust tekitavad,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles