Porošenko: sõda Donbassis ei peata Ukraina teed Euroopasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski (vasakult), Moldova president Nicolae Timofti ja Ukraina riigipea Petro Porošenko 20. novembril Chișinăus.
Poola president Bronislaw Komorowski (vasakult), Moldova president Nicolae Timofti ja Ukraina riigipea Petro Porošenko 20. novembril Chișinăus. Foto: SCANPIX

Ukraina jätkab Euroopaga lõimumist hoolimata sõjast Donbassis, kinnitas president Petro Porošenko neljapäeval.

«Ukrainas käiv sõda ei ole reformide peatamise õigustuseks. Meil on presidendi strateegia nimega Ukraina 2020, mille eesmärk on Ukraina ja Euroopa Liidu edasine lõimumine,» ütles Porošenko ja lisas, et strateegia sisaldub osaliselt Ukraina koalitsioonilepingus.

President väljendas veendumust, et strateegia viiakse ellu ning keerulise üleminekuprotsessi tulemuseks on kindel Euroopale lähenemine.

Chișinăus Moldova ja Poola presidendiga ühise pressikonverentsi andnud Porošenko sõnul on Ukraina jaoks tähtis, et ka Moldova jätkaks pärast 30. novembri parlamendivalimisi Euroopa suunas liikumist.

«Eurointegratsioonile alternatiivi ei ole. Moldova ja Ukraina jätkavad Poola toel Euroopale lähenemist. Kaheksakümmend protsenti Ukraina kodanikest hääletas 26. oktoobri ülemraada valimistel eurointegratsiooni poolt ja kommunistid ei võitnud parlamendikohti. Meil on unikaalne võimalus jõustada assotsiatsioonilepe EL-iga, mille on ratifitseerinud nii Euroopa Parlament kui ülemraada.»

«Ukraina moodustab koalitsiooni. Valitsus toetab reformipoliitikat. Ma olen veendunud, et Moldova jääb meie leeri. Meilt tuleb lahendada ühiselt hulk probleeme, nende hulgas Transnistria küsimusele lahendus leida, eurointegratsiooni edendada ning täita ühiselt piirkondlikke ja rahvusvahelisi koostööprojekte,» sõnas Porošenko.

Moldova president Nicolae Timofti avaldas toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ja integreerumisele Euroopa Liiduga.

«Euroopaga integreerumine on Moldova ja Ukraina ühine eesmärk,» rõhutas ta.

Timofti tõdes, et palju sõltub Moldova 30. novembri parlamendivalimistest. «Me peame veenma kodanikke oma poliitikat jätkama, sest Euroopaga lõimumine on ainus võimalus riigi moderniseerimiseks ja elukvaliteedi parandamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles