Kasparov kutsus lääne liidreid Putinit peatama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Adolf Hitler.
Vladimir Putin ja Adolf Hitler. Foto: Hendrik Alla

Male eksmaailmameister ja Vene opositsioonitegelane Garri Kasparov kõrvutas neljapäeval Vene presidendi Vladimir Putini «ühe mehe diktatuuri» natsiliidri Adolf Hitleri valitsemisega, hoiatades lääneriike, et Putini peatamata jätmise korral võib tegevusetuse hind tõusta.

Kasparovi sõnul ei tohiks lääne liidrid Putinile järeleandmisi teha strateegiliste edusammude nimel Iraani tuumaprogrammi, Süüria ja Iraagi relvakonfliktide asjus, sest Vene president ei ole tema hinnangul kompromissist huvitatud ning vajab võimulpüsimise õigustamiseks ebastabiilsust.

«Teesklus, et Putinil on strateegiline huvi, mida on võimalik jagada, on vale. Ma ei näe ühtegi strateegilist küsimust, milles tema huvi võiks ühtida Euroopa omaga,» ütles Kasparov Varssavi julgeolekufoorumil.

Ta kutsus lääne liidreid tunnistama Putinist lähtuvat ohtu ja näitama üles suuremat otsustavust tema režiimi survestamisel. «Ma ei tea, mis on praegu Putinile vastu astumise hind. See võib olla kõrge, ent ajaloost on teada, et see hind aja jooksul tõuseb. Hitleri peatamise hind oli aastal 1936. aastal väiksem kui 1937. aastal. 1938. aastal oli see kõrge ja 1939. aastal oli juba hilja,» rääkis Kasparov.

Putin peab nõrkuse ilminguks lääne liidrite kinnitusi, et nad ei kaalu sõjalisi samme, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles