Juhised: kuidas rusude all ellu jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipud ja küünaldemeri Riia Maxima juures 25. novembril 2013. Katastroof nõudis 54 elu.
Läti lipud ja küünaldemeri Riia Maxima juures 25. novembril 2013. Katastroof nõudis 54 elu. Foto: SCANPIX

Aasta tagasi Riia Maximas juhtunud tragöödia tõttu koostas Läti uudisteportaal TVNET soovituste ja nõuannete loetelu, mida järgides suureneb võimalus halvast olukorrast edukalt välja tulla.

Zolitūde Maximas juhtunud tragöödia mõjus lätlastele šokina. Läti pole riik, kus regulaarselt seistakse silmitsi loodusstiihiate, tehnoloogiliste katastroofide või erakorraliste olukordadega. Katastroof näitas, et tegelikkuses võib igaüks sattuda hätta.

Varingu põhjuseks võib olla näiteks projekteerimisel või ehitamisel tehtud vead, looduskatastroof, erinevatel põhjustel juhtunud plahvatus.

Tuleb leida väljapääsutee

Kui kuulsite plahvatust või märkasite, et hoone hakkab muutuma ebastabiilseks, tuleb sellest võimalikult kiiresti lahkuda. Vältige lifte, kasutage vabadusse pääsemiseks treppe. Samas, kui hoones on juba varinguid, on ka trepid ohtlikud. Püüdke jõuda püsivate ja stabiilsete konstruktsioonideni: hoidke siseseintes olevate kapitaalsete avade ja nurkade lähedusse.

Kui jäite hoonesse sisse

Kui tel pole võimalik kokkuvarisevast hoonest välja pääseda, siis püüdke leida omale turvalike koht. Taas – püüdke jääda võimalikult lähedale siseseintele.

Hoidke eemale akendest ja elektriseadmetest. Kui eksisteerib gaasilekke oht, siis tikke mitte kasutada.

Võib varjuda laua alla, see kaitseb kasvõi pisut ehitusdetailide või alla kukkuvate esemete eest.

Võimalused tuleks helistada hädaabinumbrile 112.

Tuleb hingata, kuid mitte tolmu

Varingutega kaasneb alati tohutult palju igasugust tolmu ja sodi. Hingamisteede kaitsmiseks katke nina ja suu millegagi, kasvõi oma riiete servaga. Kui on võimalik oma «respiraatorit» märjaks teha, siis see oleks veel kõige parem variant.

Tõke või kuhjatis  

Kui jäite mingi hunniku alla, siis ärge häbenege karjuda ega abi kutsuda. Päästetööde ajal on igas tunnis vaikuse minuteid. Kui jäsemed jäid kinni, siis püüdke neid vabastada. Kui sattusite hätta elumajas, siis püüdke liikuda ohutumasse paika. Kui liikumine tundub ohtlikuna, siis püsige paigal.

Kui kaotasite orientatsiooni (kus on alumine ja kus ülemine osa), siis kasutage alpinistide vana võtet ja püüdke sülitada. Gravitatsioonijõu tõttu kukub sülg alla.

Valmistuge ootama ja ärge sattuge paanikasse. Rususid hakatakse hunnikust eemaldama ülevalt alates, et hoida ära järjekordset varingut. Kontrollige aegajalt oma sõrmi ja jalgu.   

Asi, mille võite ära teha juba täna

Ostke omale väike taskulamp ja te saate üllatuse osaliseks, kui näete, et see väike asjake aitab teid tihti ja seda vägagi erinevates olukordades. Taskulambiga saab päästetöötajatele või kaaskodanikele anda endast märku, kui olete sattunud hätta ja vajate kõrvalist abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles