Teine Mistral-klassi helikopterikandja Sevastopol lasti vette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal STX Les Chantiers de l'Atlantique'i laevatehases Saint-Nazaire'is Lääne-Prantsusmaal.
Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal STX Les Chantiers de l'Atlantique'i laevatehases Saint-Nazaire'is Lääne-Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Venemaa mereväe jaoks ehitatav teine Mistral-klassi helikopterikandja Sevastopol lasti vette, ütles anonüümsust palunud allikas Interfaxi vahendusel.

«Helikopterikandja Sevastopol lasti reedel vette kohaliku aja järgi kell 3.00 hommikul,» ütles allikas.

Neljapäeval liigutati esimene Mistral-klassi alus Vladivostok Saint Nazaire'i sadama vastaskaldale ning laev sildus kaubalaeva Bartholomeus kõrval.

Prantsusmaa on mitu kuud tõrjunud Washingtoni ja teiste liitlaste survet 1,2 miljardi euro suuruse tehingu tühistamiseks, millega toodetakse Venemaale kaks Mistral-klassi helikopterikandjat.

Septembris lubas Pariis esimese kopterikandja Vladivostok üle anda vaid püsiva relvarahu ja poliitilise lahenduse korral Ukrainas.

Ukraina kriisi eskaleerumisega seoses on Prantsusmaa sattunud seoses tehinguga taas tule alla, samas kui Moskva on püüdnud Pariisi ja selle liitlaste vahele kiilu lüüa, teades, et kopterikandjate tarne ärajäämine võib kahjustada Prantsusmaa mainet teiste sõjaliste lepingute sõlmimisel.

Venemaa riiklik relvaettevõte Rosoboronexport ja Prantsuse ettevõte DCNS allkirjastasid kahe Mistrali ehitamise kokkuleppe 2011. aasta juunis.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles