Teadlased: esimesed inimesed asustasid Tiibeti kiltmaa 3600 aasta eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti päritolu buda munk.
Tiibeti päritolu buda munk. Foto: SCANPIX

Esimesed inimesed saabusid Tiibeti kiltmaale tõenäoliselt umbes 3600 aastat tagasi, ütlevad teadlased eile ajakirjas Science avaldatud artiklis, mis käsitleb alalist inimasustust kõrgmäestiku tingimustes.

Inimene sai 4000-5000 meetrit üle merepinna ulatuvas kõrgmäestikus alaliselt elama asuda tänu kõrguskindlate põlluviljade ja koduloomade kasvatamisele.

Eluks vajalik nisu ja oder toodi Lähis-Idast, Hiinast tuli sorgo ja rebasesaba hirss, ütlevad Suurbritannia Cambridge'i ülikooli, Hiina ja USA teadlased, kes analüüsisid loomade hambaid, luid ja taimesäilmeid.

Aastaringseks eluks sellises kõrguses tuli ilmselt toime tulla väga karmide tingimustega, ütles Cambridge'i arheoloogiaosakonna teadlane Martin Jones. «See seab teadlased silmitsi uute huvitavate küsimustega inimeste, koduloomade ja teravilja kohanemisest nii suure kõrgusega.»

Arheoloogilise materjali põhjal võib oletada, et inimesed viibisid Tiibeti kiltmaal ajutiselt juba 20 000 aastat tagasi, poolalaline asustus tekkis 5200 aasta eest.

Ilmselt jõudsid esimesed inimesed kõrgmäestikku loomi küttides, aga kõrgusele vastupidavate põllukultuuride avastamine võimaldas neil seal alaliselt elama asuda.

Teadlased on uurinud Tiibeti kiltmaa põhjaosa 53 muistse elupaiga sigade, lammaste ja veiste säilmeid ning märke kultuurtaimedest.

Jonesi sõnul võib avastustest olla abi tänapäeva toidujulgeolekule, sest suurem osa nüüdisaja toidust kasvatatakse madalatel aladel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles