Eesti andis narkokaubanduses süüdistatava Saksa endise snaipri USAle välja

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Eesti andis kolmapäeval Ameerika Ühendriikidele välja Saksa erusõjaväelase Michael Filteri, keda USA võimud süüdistavad ja kokaiini smugeldamise katses.

Keskkriminaalpolitsei pidas Michael Filteri ja samas kuriteos süüdistatava Poola erusõjaväelase Slawomir Soborski kinni mullu 25. septembril ning kohus võttis nad vahi alla. Soborski andis Eesti USAle välja juba tänavu aprillis.

Filter astus eile esmakordselt USAs kohtu ette, kirjutab LawFuel.

Sama süüasja raames pidasid korrakaitsjad Tais kinni USA kodaniku Manuel Hunteri ning Liibeerias USA kodaniku Timothy Vamvakiase ja Saksa kodaniku Dennis Gogeli. Neid kolme süüdistab prokuratuur selles, et nad plaanisid korraldada kokaiini sissevedu Ühendriikidesse, tappa Libeerias jälgede varjamiseks USA narkopolitseiniku ja tema informaatori ning vedada kokaiini õhusõiduki pardal.

Eestis kinnipeetud Soborskit ja Filterit süüdistab USA prokuratuur kavatsuses transportida ja levitada narkootikume. Mõrva kavandamises nemad süüdistuse kohaselt ei osalenud.

Prokuratuuri kirjelduse kohaselt on kõik viis vahistatut erusõjaväelased ja teeninud varem relvajõududes oma kodumaal. Eestis tabatud Filter teenis Saksamaal 2009. aastani ja Soborski Poolas aastani 2011. Mõlemad teenisid snaipritena.

USA prokuratuuri kirjelduse kohaselt oli viiemeheline kamp juba aastaid tegev narkokartelli juures ja sai mullu mais tellimuse tappa Libeerias USA narkopolitseinik ja tema informaator ning osaleda narkootikumide veos. 

Kõiki süüdistatavaid ähvardab maksimaalselt kuni eluaegne vanglakaristus.

Uurijad said meestele jälile varjatud operatsiooni käigus. Manhattani piirkonna prokurör Preet Bahara ütles mullu meediale, et vahistatud meeste näol on tegu palgasõduritega, kes kasutasid oma sõjaväelist väljaõpet kuritegevuseks. Mõrva eest oleksid mehed saanud kuuekohalise summa. Ühel vahistatutest on prokuratuuri andmetel seljataga juba mitmed palgamõrvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles