Ekspert: külmutatud konfliktid on liikumas verisemasse faasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani tankid sõitsid augustis Agdami, kuna Armeenia-Aserbaidžaani piiril olid pinged taas suurenenud.
Aserbaidžaani tankid sõitsid augustis Agdami, kuna Armeenia-Aserbaidžaani piiril olid pinged taas suurenenud. Foto: SCANPIX

Endise Nõukogude Liidu aladel vinduvad külmutatud konfliktid on liikumas kuumema ja verisema faasi poole, Mägi-Karabahh on ühe sammu kaugusel täiemahulise vaenutegevuse taaspuhkemisest, ütles USA mõttekoja Jamestown Foundation president Glen Howard lühiusutluses BNS-ile.

Armeenia ja Aserbaidžaani vastasseis Mägi-Karabahhi üle on teravnemas, sest Lääs on selle tähelepanuta jätnud.

«Armeenia ja Aserbaidžaan relvastuvad hoogsalt, soetades Venemaalt relvi. Pinged teravnevad, sest Lääs on tähelepanu mujale pööranud, hoidunud sekkumast ning vältinud hoobade kasutamist diplomaatilise leppe saavutamiseks,» lausus Kesk-Aasia ja Kaukaasia ekspert.

Howardi sõnul on Aserbaidžaani ametiisikud tugevalt häiritud Euroopa riikide ja USA passiivsusest. «Washington jätkab inimõigusrikkumistele osutamist Aserbaidžaanis, ent ei tee strateegiliselt midagi Venemaa mõjuvõimu laienemise peatamiseks Lõuna-Kaukaasias,» sõnas ta.

«Me peame meeles pidama, et kõik külmutatud konfliktid on liikumas uue, kuumema ja verisema faasi poole. Karabahh on ühe sammu kaugusel täiemahulise vaenutegevuse taaspuhkemisest,» lausus Jamestown Foundationi president.

Mägi-Karabahh on enamjaolt armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Armeenia relvajõudude kopter Mi-24 üritas 12. novembril Bakuu teatel rünnata Aserbaidžaani Agdami rajoonis Kengerli küla juures Aseri relvajõudude positsioone ning tulistati alla.

Jerevan ähvardas läinud kolmapäeval Aserbaidžaani vahejuhtumi eest tõsiste tagajärgedega.

Eelmisel neljapäeval alustasid Aseri relvajõud taktikalisi õppusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles