Hiina õigustab relvajõudude suurendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvaarmee sõdurid Hongkongis.
Hiina rahvaarmee sõdurid Hongkongis. Foto: Reuters

Hiina kaitseminister püüdis täna vaigistada muret relvajõudude suurendamise pärast ning põhjendas sõjaväe moderniseerimist riigile minevikus osaks saanud alanduste ja nüüdsete ohtudega.

«Hiina üldise riikliku võimsuse märkimisväärne kasv ja riigikaitse jätkuv moderniseerimine on viimastel aastatel pälvinud rahvusvahelist tähelepanu,» ütles kindral Chang Wanquan.

Relvajõudude ümberkorraldusi põhjendades osutas ta Hiina ajaloole agressiooniohvrina ja «praktilisele vajadusele kindlustada oma territoorium», jõuda järele teiste riikide relvajõududele ning teha rahvusvahelist koostööd võitluseks «terrorismi, ekstremismi ja separatismiga».

Hiina sõjavägi jääb praegu muu maailma arenenud riikide relvajõududest maha, tõdes kaitseminister Hiina sõjateaduse ühingu korraldatud konverentsil.

Hiina kinnitab lakkamatult, et tema relvajõudude suurendamine ja moderniseerimine ei ohusta ühtki riiki ega rahvusvahelist korda. Sõjavägi on isikkoosseisult - 2,3 miljonit sõjaväelast tegevteenistuses - juba praegu maailma suurim.

Teistele riikidele teevad muret Pekingi järjest sõjakamaks muutuvad avaldused ja sammud Ida- ja Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidlustes, aga ka ametlikus meedias ilmunud kirjutised, milles seatakse kahtluse alla USA aastakümnetepikkune julgeolekuroll piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles