Vene saadiku sõnul on NATO süüdistused propagandakampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad tegid Leedus tuvastuslende
NATO hävitajad tegid Leedus tuvastuslende Foto: SCANPIX

Vene saadik NATO juures Aleksander Gruško kinnitas reedel veelkord, et Balti meedia ja veel mitmed riigid on korraldanud võltsi propagandakampaania Venemaa sõjalennukite lendude ümber.

«See kõik on osa propagandakampaaniast. Selle võlts olemus on ilmselge,» ütles Gruško telekanalile Rossija 24 antud intervjuus.

Gruško tegi Brüsselis eelmisel nädalal samasisulise pöördumise, kus kinnitas, et Lääne propaganda, milles kujutati Venemaa õhujõudude aktiviseerumist mitmes Euroopa lähipiirkonnas, oli korraldatud vaid selleks, et õigustada NATO jõudude tugevdamist idapiiril.

«On täiesti selge, et kogu see kära Venemaa õhujõudude üha kasvava aktiivsuse ümber, pole midagi muud, kui järjekordne propagandakampaania,» ütles Gruško Brüsselis.

«Kogu see avalikkuse mõjutamiseks meedias kajastatud aktiivsusestatistika põhineb NATO nõndanimetatud tuvastuslendudel ja Vene lennukite saatmisel. Märkimata jäetakse aga see, et NATO lennukite arv Balti riikides on suurenenud neljalt rohkem kui paarikümnele. Seetõttu ongi tuvastuslende palju rohkem,» rääkis Gruško.

«See lääne kampaania on ülespuhtutud ja võlts ehk nagu kaarik oleks rakendatud hobuse ette,» rääkis saadik.

«Tegelikkuses ongi asi täiesti vastupidine ehk NATO õhujõud on regioonis aktiviseerunud,» väitis Gruško.

«Kogu selle kära põhjus on ilmne - õigustada NATO tegevust oma idatiiva kindlustamisel ning seal üha suurema hulga sõdurite ja tehnikaga õppuste läbiviimine, milledel käikuminevad stsenaariumid on tihtipeale küsitava sisuga,» lisas saadik.

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi kinnitusel on NATO hävitajad pidanud tänavu Vene lennukite tegevusele reageerides õhku tõusma üle 400 korra, mida on poole rohkem kui mullu.

«Reaalselt on Vene lennuaktiivsus kasvanud kõikjal Euroopa kohal. See arengusuund on riskantne ja õigustamatu. Seega jääb NATO valvsaks,» ütles Eestit külastav NATO peasekretär neljapäevasel kohtumisel Eesti peaministri Taavi Rõivasega.

«Me oleme kohal. Ja me oleme valmis kaitsma kõiki liitlasi kõigi ohtude eest,» ütles Stoltenberg.

Leedu kaitseministeeriumi andmetel olid NATO hävitajad Balti riikide õhuruumi lähistel teinud sel aastal Vene sõjalennukite tõttu 112 väljalendu.

2010. aastal tõusti sarnasel põhjusel õhku neli, 2011. aastal 37, 2012. aastal 44 ja 2013. aastal 47 korda, näitavad andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles