NYT: Obama pikendas salajase korraldusega USA sõdurite lahingrolli Afganistanis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama pikendas hiljuti allakirjastatud salajase korraldusega Ameerika sõdurite lahingrolli Afganistanis aasta võrra, teatas eile ajaleht New York Times (NYT).

Varem on president öelnud, et USA ja NATO lahingoperatsioonid Afganistanis lõppevad selle aastaga.

1. jaanuaril algab NATO jätkumissioon, millest võtab osa 9800 USA sõdurit ning 3000 sõdurit Saksamaalt, Itaaliast ja teistest alliansi liikmesriikidest. Missiooni peaülesanne on toetada Afganistani vägesid võitluses Talibaniga.

New York Timesi sõnul on aga toimunud strateegiline nihe ja Obama on allkirjastanud korralduse viia kogu 2015. aasta vältel läbi sõjalisi missioone islamirühmituste vastu, mis ohustavad alliansi vägesid või Afganistani valitsust.

Korraldus lubab ka USA hävitajate, pommitajate ja droonide õhutuge Afganistani lahingmissioonidele.

Ajalehe andmetel olid tsiviilnõunikud 2015. aasta laiendatud missiooni vastu, väites, et nii seatakse USA sõdurite elu võitluses Talibaniga ohtu, ja soovitasid keskenduda kitsamalt terrorivastasele võitlusele Al-Qaedaga.

«Oli üks koolkond, kes tahtis, et missioon oleks väga piiratud, keskenduks ainult Al-Qaedale,» ütles üks Ühendiriikide ametnik ajalehel. Aga sõjaväelased viisid oma tahtmise läbi.

Teine kõrge ametnik täpsustas, et USA väed ei hakka järgmisel aastal tegema regulaarseid patrulle Talibani vastu. Kedagi ei võeta enam sihikule ainult sellepärast, et ta on Talibani liige, seletas ametnik.

Kui aga Talibani liikmed ohustavad otseselt USA ja liitlaste vägesid Afganistanis või toetavad otseselt Al-Qaedat, siis rakendatakse ameeriklaste ohutuse tagamiseks vajalikke meetmeid.

Lehe andmetel on muutus tingitud osalt sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik kiirest edasitungist Iraagis, mis on põhjustanud kriitikat, et Obama tõi väed Iraagist liiga vara välja.

Ka olevat Afganistani uus president Ashraf Ghani USA ulatuslikuma missiooni suhtes vastutulelikum kui tema eelkäija Hamid Karzai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles