Norra politsei saab ajutiselt relvakandmisõiguse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra politseinik.
Norra politseinik. Foto: SCANPIX

Norra politseile antakse ajutiselt õigus relvakandmiseks, teatas eile kohalik rahvusringhääling NRK.

Soomlaste YLE vahendatud uudisest selgub, et justiitsminister Anders Anundsen langetas otsuse, et mundris politseinikud võivad tulirelva kanda.

«Et saaksime taga politseinike turvalisuse ja võime kiiresti reageerida, siis otsustasime justiitsministeeriumis, et mundris politseinikud võivad tulirelva kanda,» ütles Anundsen.

Norra julgeolekuametnikud teatasid novembri alguses, et ohuhinnangu kohaselt korraldatakse riigis lähema 12 kuu jooksul terrorirünnak. Tõenäolised sihtmärgid on sõjaväelased, politsei ja poliitilised võimukandjad.

«Ohuhinnangu kohaselt võivad politseinikud olla terroristidele huvipakkuvaks sihtmärgiks. Politseiamet hindas ohu korrakaitsjatele nii tõsiseks, et praegune relvastus pole piisav,» lisas Anundsen.

Politseinikud võivad esialgu tulirelva kanda neli nädalat, siis hinnatakse olukorda uuesti.

Norra politseinikud ei kanna tavaliselt tulirelva ja peavad relvaluba eraldi taotlema. Norra on maailmas üks viiest riigist, kus politseinikud ei kanna tulirelva. Ülejäänud on Suurbritannia, Iirimaa, Island ja Uus-Meremaa.

Norra luureametnikud teatasid 5. novembril, et riiki ähvardab järgmise 12 kuu jooksul terrorirünnaku oht.

Terroritõrjekeskuse teatel on äärmusrühmitus Islamiriik kutsunud üles korraldama rünnakuid riikides, mis kuuluvad pühasõdalaste vastu võitlevasse USA juhitud liitu.

Norra valitsus otsustas oktoobri lõpus, et saadab Iraaki 120 sõjaväelast, kes hakkavad peamiselt tegelema kohalike sõdurite väljaõppega.

Peaminister Erna Solberg hoiatas tollal ühtlasi, et norralaste osalemine pühasõdalaste vastases tegevuses võib tõsta terrorismiohtu kodumaal. Solbergi sõnul ei saa Norra siiski jätta tegutsemata, kui Iraak abi palub.

Iraak on esitanud ametliku abipalve rahvusvahelisele üldsusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles