Steinmeier: Iraani tuumakõneluste tulemus on täiesti lahtine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (paremal) koos Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga täna Viinis enne kõnelusi fotograafidele poseerimas.
USA välisminister John Kerry (paremal) koos Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga täna Viinis enne kõnelusi fotograafidele poseerimas. Foto: SCANPIX

Iraani ja kuue suurriigi tuumakõneluste tulemus on veel täiesti lahtine, ütles täna Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

«Erimeelsused on veel väga suured, aga me ei ole rohkem kui 10 aasta jooksul kordagi (kokkuleppele) nii lähedal olnud,» ütles Steinmeier Viini kõnelustega ühinedes.

«Kui Iraan on valmis võimalusest kinni haarama, on liikumine võimalik... Aga see, kas me tulemuse saavutame, on praegu veel täiesti lahtine.»

Steinmeier ütles, et suurriigid teevad, mis suudavad, ja kui sellega toime ei tulda, ei jää üle muud, kui leppida süüdistustega, et me oleme jätnud midagi kahe silma vahele, mis võinuks selle vastasseisu lahendada.

Austria pealinnas käivad läbirääkimised nn P5+1 riikide (ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed ja Saksamaa) ja Iraani vahel islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi üle.

P5+1 riigid ja Iraan jõudsid mullu novembris ajutise tuumaleppeni, mille tulemusena leevendati Teherani tuumategevuse osalise peatamise eest mõnevõrra Iraanile kehtestatud sanktsioone.

Lõpliku tuumaleppeni osapooled 20. juuli tähtajaks siiski ei jõudnud, mistõttu otsustasid P5+1 riigid ja Iraan pikendada tuumakõneluste tähtaega 24. novembrini.

Lääneriigid ja Iisrael on mures Iraani uraanirikastusprogrammi pärast, kartes, et islamivabariik võib püüda välja arendada tuumarelva. Teherani kinnitusel on riigi tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Steinmeier kohtub täna USA välisministri John Kerryga, kes on neljapäevast alates pidanud kolm korda kõnelusi Iraani välisministri Javad Zarifiga.

Iraani allikate sõnul on kavas ka Steinmeieri ja Zarifi kohtumine.

Eelnimetatutele lisaks võtavad kõnelustest osa Venemaa, Hiina, Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles