Saksamaa laskis Vene spiooni ennetähtaegselt vanglast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidrun Anschlag oma kaitsjatega mullu Stuttgarti kohtus.
Heidrun Anschlag oma kaitsjatega mullu Stuttgarti kohtus. Foto: SCANPIX

Vaid varjunime Heidrun Anschlagi järgi tuntud 48-aastane naine lasti Saksamaal kahe päeva eest vanglast välja ja deporteeriti Venemaale. Saksa meedia teatel oli ta ära kandnud ainult osa oma karistusest. Küll jäi trellide taha edasi tema abikaasa, keda tuntakse Andreas Anschlagi nime all.

Abielupaar võeti 2011. aasta oktoobris kinni, kahtlustatuna 20 aasta vältel Saksamaal Venemaa heaks spioneerimises. Mullu juulis mõistis Stuttgarti kohus nad spionaaži eest vangi – Andrease kuueks ning pooleks aastaks ja tema abikaasa viieks ja pooleks aastaks, kirjutab Deutsche Welle.

Saksa föderaalkohtu nimetuks jääda soovinud pressiesindaja kinnitas täna uudisteagentuuri AP teadet, et Heidrun on vanglast vabanenud. Allika hinnangul nõustusid süüdistajad tema maalt väljasaatmise valguses naise karitust lühendama.

Möödunud aasta kohtuistungi käigus selgus, et paar saadeti Lääne-Saksamaale 1988. aastal. Algul nuhkisid nad KGB, hiljem selle järglase FSB heaks.

Sadade NATOt ja Euroopa Liitu puudutavate saladokumendi kättesaamiseks kasutasid Anschlagid Hollandi välisministeeriumis töötava allika abi. Saksa meedia teatel sai abielupaar oma tegevuse eest koos umbes 100 000 euro suurust aastapalka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles