Aleksei Kudrin: Venemaa saatus sõltub majandusest, mitte relvadest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Aleksei Kudrin 2011. aastal.
Vladimir Putin ja Aleksei Kudrin 2011. aastal. Foto: SCANPIX

Ukraina kriis ja sellest tulenevad sanktsioonid Venemaa vastu, naftahinna langus, võimalik kodanikuvabaduste ja poliitilise konkurentsi mahasurumine on suurimad väljakutsed, millega Venemaal tuleb praegu silmitsi seista, ütles vabaühenduse Kodanikualgatuste Komitee juht, Vene endine rahandus- ja asepeaminister Aleksei Kudrin.

«Pole kahtlust, et see aasta on kujunenud, julgen öelda, et dramaatiliseks, sest sajandeid meile nii lähedal seisnud naaberriik ning inimesed, kellega me oleme käinud samades koolides ja ülikoolides ning lahendanud samu majanduslikke ja tehnoloogilisi probleeme, on leidnud end olevat konfliktis Venemaaga,» lausus Kudrin laupäeval Ülevenemaalisel Kodanikefoorumil Moskvas.

«See on ühtlasi esile toonud teisi geopoliitilise riske, mis on seotud maailma hoiakutega Venemaa suhtes. Ma ei toeta sanktsioone Venemaa vastu, kuid me ei ole lapsed: sanktsioonid kehtestati ka siis, kui Venemaa tungis Afganistani. Arvestades samme, mida Venemaa astub, oli üsna prognoositav, et need toovad kaasa sanktsioonid,» sõnas ta.

«See on väljakutse, mis iseenesest võib hulga jõupingutusi nurjata,» ütles Kudrin.

Endise ministri sõnul ei saa tähelepanuta jätta ka naftahindu ning arenguid avalikus ja meediasektoris. «Praegu võib oodata, et naftahinnad ei tõuse. Ilmselt nad langevad. Ja ühtlasi, selle taustal võib aset leida ühiskondlike institutsioonide, meedia ja poliitilise konkurentsi mahasurumine,» lausus Kudrin.

Tema hinnangul sõltub Venemaa areng peamiselt tema majanduslikust võimsusest. «Ma vaatan olukorda esmajoones majanduse vaatevinklist. Venemaa saatust ei otsusta relvad ega sõjatehnika, kuigi need on olulised ja tuleb alati varuks hoida. Selle (Venemaa saatuse) otsustab selle majanduslik jõud.»

Kudrini sõnul ei tee tema Kodanikualgatuste Komitee praegu koostööd Mihhail Hodorkovski organisatsiooniga Avatud Venemaa, kuigi ühiseid jooni neil ühendustel on. Erinevalt Hodorkovskist ei kavatse Kudrin väidetavalt oma ühendusega poliitikas osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles