Saksamaal avastati uus linnugripikolle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendutõusev hallhani, foto on tehtud selle aasta mais Saksamaal.
Lendutõusev hallhani, foto on tehtud selle aasta mais Saksamaal. Foto: SCANPIX

Saksamaa põhjaosas avastati uus linnugripikolle, kui ülinakkav viirustüvi H5N8 leidis kinnitust Mecklenburg-Vorpommerni liidumaal leitud surnud metshanel, teatas eile põllumajandusministeerium.

Ministeerium soovitas kohalikel võimuesindajatel metslindudel aktiivselt silma peal hoida, mis tähendab viiruskahtlusega lindude tapmist ja testide tegemist.

Siiani oli viirustüve H5N8 avastatud vaid Aasias, kuid nüüd on nakkuskoldeid leitud ka mitmel pool Hollandis, Inglismaal ühes pardifarmis ja Saksamaal samuti Mecklenburg-Vorpommerni liidumaal asuvas kalkunifarmis.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on viirus jõudnud Aasiast Euroopasse tõenäoliselt rändlindudega. Viirustüvi levib alates selle aasta algusest hoogsalt Hiinas, Jaapanis ja Lõuna-Koreas.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kutsus selle nädala alguses riike valvsusele hoiatades, et linnugripi uus viirustüvi hakkab Euroopa linnufarmides kindlasti levima.

ÜRO tervishoiuagentuuri teatel ei ole veel selge, kas viirus võib levida ka inimestele.

«Me kõik peaksime olema valvsad,» ütles WHO üleilmse gripiprogrammi teadlane Elizabeth Mumford Genfis ajakirjanikele.

Mumford avaldas veendumust, et linnugripp levib ka teistesse farmidesse ning rõhutas haigestunud lindude tapmise vajadust ning lindudega kontaktis olnud ja palavikku jäänud inimeste jälgimist.

Alates avastamisest ehk 2003. aastast on linnugripi viirustüvi H5N1 nõudnud rohkem kui 400 inimese elu. Viirustüvi H7N9 on vastavalt alates 2013. aastast surmanud üle 170 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles