Allikas: Iraan soovib tuumakõneluste pikendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul), Iraani välisminister Javad Zarif (paremal) ja Euroopa Liidu saadik Catherine Ashton eile Viinis.
USA välisminister John Kerry (vasakul), Iraani välisminister Javad Zarif (paremal) ja Euroopa Liidu saadik Catherine Ashton eile Viinis. Foto: SCANPIX

Iraan on valimis pikendama tema tuumaprogrammi üle peetavaid läbirääkimisi suurriikidega aasta võrra, kui täna Viinis kokkuleppele ei jõuata, ütles Iraani allikas AFPle.

Ajapikendus oleks kooskõlaks möödunud aasta novembris sõlmitud Genfi kokkuleppe tingimustega, mis võimaldasid Iraanil tuumaprogrammi piirangute eest osalist sanktsioonileevendust saad, ütles allikas.

«Me kõik keskendume endiselt mingisuguse poliitilise kokkuleppe saavutamisele, mis ei oleks kirjalik, vaid võimaldaks läbirääkijail hiljem kokkuleppe tehnilisi aspekte viimistleda,» seletas ta.

«Aga kui me täna pärastlõunaks või õhtuks nii kaugele ei jõua, on lahendus kaaluda Genfi kokkuleppe pikendamist.»

Allika sõnul võidakse kehtivat kokkulepet pikendada kuue kuu või aasta võrra. «Me tahame kindlasti vältida konfrontatsiooniõhkkonda eskaleerumisega ühelt või teiselt poolelt,» rõhutas ta.

Austria pealinnas käivad läbirääkimised nn P5+1 riikide (ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed ja Saksamaa) ja Iraani vahel islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi üle.

USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa on pidanud veebruarist alates Iraaniga läbirääkimisi, et töötada Genfi ajutise leppe põhjal välja lõplik tuumalepe.

Esialgseks tähtajaks 20. juuliks osapooled kokkuleppele ei jõudnud, mistõttu otsustati pikendada tuumakõneluste tähtaega 24. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles