Paet esitas Euroopa Komisjonile Vene sõjalennukite pärast arupärimise

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õhusõiduk Euroopa õhuruumis.
Vene õhusõiduk Euroopa õhuruumis. Foto: NATO

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet esitas Euroopa Komisjonile arupärimise seoses Vene sõjaväe lennukite sagenenud lendudega Euroopa õhuruumis, mis tekitavad ohtu reisilennukitele.

Euroopa õhuruumis, seal hulgas Läänemere piirkonnas, lendab järjest rohkem Vene sõjaväe lennukeid, millel ei ole sidesüsteemid sisse lülitatud ning mis ei võta ühendust lennujuhtidega.

«See kujutab Paeti sõnul kasvavat riski tsiviillennukitele, kes oma sidesüsteemide kaudu Vene sõjalennukeid ei näe. Paet küsis Euroopa Komisjonilt, mida kavatsetakse ette võtta, et tagada tsiviillennukite ja reisijate turvalisus. «Üks võimalus oleks algatada rahvusvaheliste kokkulepete muutmine, et sõjaväe lennukite lennud sisselülitamata sidesüsteemidega poleks enam aktsepteeritavad,» ütles ta.

Paeti sõnul tuleks tegutseda enne, kui väga tiheda lennuliiklusega Euroopa õhuruumis midagi tõsist juhtub.

NATO on sel aastal Euroopa kohal tuvastanud üle saja Vene militaarlennu, millega on rikutud rahvusvahelise õhuruumi reegleid. Tuvastama lennatakse siis, kui õhuruumis märgatakse sõidukeid, mis ei järgi vähemalt ühte neist rahvusvahelise õhuruumi reeglitest: nad ei anna teada oma plaanidest, ei hoia raadioühendust või kasuta transpondereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles