Põhja-Korea ähvardab ÜRO resolutsiooni toetajaid tagajärgedega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea kõrgeim sõjaline organ hoiatas täna riigi inimõigusolukorda tauniva ÜRO raporti toetajaid katastroofiliste tagajärgede eest.

ÜRO Peaassamblee inimõiguskomisjon mõistis teisipäeval hukka inimõigusrikkumised Põhja-Koreas ja kiitis heaks resolutsiooni, milles palutakse Julgeolekunõukogul suunata teema menetlemiseks Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC).

Mittesiduv resolutsioon võeti vastu häältega 111-19, 55 riiki jäi erapooletuks. Lähinädalatel pannakse resolutsioon hääletusele peaassamblee üldkogul.

Resolutsioon, mille koostasid Jaapan ja Euroopa Liit veel 60 riigi toetusel, tugineb veebruaris töö lõpetanud ÜRO uurimiskomisjoni ettekandele, mille kohaselt inimõiguste rikkumine Põhja-Koreas ületab kestuselt, intensiivsuselt ja kohutavuselt kõik muu.

Selle koostaja, Põhja-Korea eriraportöör Marzuki Darusman on välistanud kompromissi Põhja-Koreaga ja öelnud, et riigijuht Kim Jong-un tuleb kindlasti vastutusele võtta.

Põhja-Korea nimetas ÜRO-s vastu võetud resolutsiooni poliitiliseks «võltsimiseks» ja hoiatas neljapäeval, et on sunnitud läbi viima uue tuumakatsetuse.

Pühapäeval ütles riiklik kaitsekomisjon, mida juhib Kim Jong-Un ise, et resolutsioon tähendab sõja kuulutamist, kuna solvab riigi kõrgeimate juhtide väärikust.

Resolutsiooni tekstis Kimi otseselt ei mainita, küll aga öeldakse, et inimõigusrikkumise eest vastutavad isikud riigi kõrgeimal tasandil.

«USA ja tema jüngrid vastutavad selle (Põhja-Korea vastase) palavikulise inimõigusrünnaku kujuteldamatute ja katastroofiliste tagajärgede eest,» hoiatas riigikaitsekomisjon.

Komisjon lisas, et Korea poolsaarel tuumasõja puhkemise korral ei ole kaitstud ka Lõuna-Korea president Park Geun-hye ja Jaapan võib maakaardilt alatiseks kaduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles