Narva Aleksandri kogudus likvideeritakse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt. Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimunud Narva Aleksandri koguduse nõukogu koosolekul otsustati kogudus likvideerida ja alustada pankrotimenetlust.

Viru praosti Peeter Kalduri sõnul on Narva Aleksandri koguduse pankrot ainuvõimalik väljapääs olukorrast, kus koguduse võlad ulatuvad 1,3 miljoni euroni, koguduse vara väärtus on aga umbes 700 000 eurot, vahendasid ERRi raadiouudised.

Praost süüdistab võlgades koguduse eelmiseid juhte ning nendib, et võla tekkimisel on käitutud äärmiselt rumalalt. «Praeguses situatsioonis, mis on meil tekkinud, on ikkagi edasiminek kõige õigem ja vajalikum,» rääkis Kaldur.

Kokku on Narva Aleksandri kogudusel 11 hoonestatud ja hoonestamata kinnistut, mis pankrotivarana müüki lähevad. Neist kõige väärtuslikum on kahtlemata Narva Aleksandri kirik, mille taastamist on riik toetanud umbes kahe miljoni euroga.

Tänavu mais jättis Tartu ringkonnakohus muutmata maakohtu otsuse, millega pidi Narva Aleksandri kogudus maksma ehitusfirmale Eviko 531 000 eurot. Eviko teatel üritas ettevõte võlaküsimust kogudusega korduvalt kohtuväliselt lahendada kuni 2011. aastani ning kuni selle ajani tunnistas koguduse juhatuse liige ja kirikuõpetaja Villu Jürjo võlgnevust ning lubas võla tasuda. Seoses hagi aegumistähtaja lähenemisega pöördus ehitusfirma 2011. aasta lõpus kohtusse.

Kohtus asus Jürjo võlasuhteid eitama, nimetades hagi väljapressimiseks. Nii Viru maakohus kui Tartu ringkonnakohus tuvastasid, et kirikuõpetaja väited ei pea paika ehk kogudus on laenu saanud ja seda kasutanud.

Ehitusfirma ja koguduse vaidlus sai alguse sellest, kui Eviko kandis enda ehitustööde rahastamiseks koguduse arvele 2009. aasta veebruaris ja märtsis veidi üle 132 000 euro, kuid juriidiliselt vettpidav laenuleping jäi sõlmimata. Narva kogudus oleks pidanud raha Evikole tagasi kandma, aga kasutas selle restaureerimistööde eest firmale tasumiseks.

Jürjo tegevuse suhtes viis EELK 2013. aastal läbi ka revisjoni. Seetõttu kutsuti Jürjo koguduse juhatuse liikme kohalt tagasi ja kogudust asus juhtima just Viru praost Peeter Kaldur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles