Niinistö: NATO liikmesus oleks olnud lihtne 20 aastat tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: Mihkel Maripuu

Soome president Sauli Niinistö ütles ajalehele The Washington Post antud intervjuus, et NATO liikmeks saamine oleks olnud lihtne samm 20 aastat tagasi, sest Venemaa oli siis nõrk.

Niinistö rääkis, et tema isiklikult võimalikule NATO liikmesusele vastu pole. Soome jaoks on see jätkuvalt võimaluseks ja nii peaks see ka jääma.  

Soome peaministri Alexander Stubb selge poolehoid NATOle ei tähenda riigipea sõnul seda, et valitsusjuht tahaks alliansiga liituda just praegu. «Selge see, et kui Soome liituks NATOga, jaheneksid Soome ja Venemaa suhted. Meil on 1300kilomeetrine ühine piir ja see pole kinnine. Vastupidi – see on vägagi elav,» rääkis Niinistö.

Soome riigipea rääkis väljaandele, et Euroopa Liidu liikmesus annab Soomele julgeolekutagatisi. Lissaboni lepe garanteerib, et uniooni teised liikmed tõttavad appi juhul, kui üks liikmesriik tõsistesse raskustesse on sattunud. «See pole samasugune tagatis, kui NATO artikkel 5, kuid on siiski tugev poliitiline toetusavaldus,» selgitas ta.       

Niinistö oletusel on Venemaa provokatiivne käitumine väljaspool riigipiire ja õhkkonna pingelisemaks muutumine tingitud sellest, et riik tahab näidata oma kohalolekut.   

President ei usu, et olukord Soome piiril muutuks sõjaliseks konfliktiks väga kergelt või vähemalt mitte tahtlikult. «Õnnetusi võib muidugi juhtuda,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles