Kapo korruptandist eksuurija ei pääsenud ennetähtaegselt vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Põder
Indrek Põder Foto: Mihkel Maripuu

Kaitsepolitsei endine korrumpeerunud uurija Indrek Põder soovis ennetähtaegselt vanglast vabaneda, kuid kohus polnud sellega möödunud nädala lõpus päri.

Tartu maakohus jättis 20. novembri kohtumäärusega Indrek Põdra tingimisi enne tähtaja lõppemist vabastamata, leides, et Põdra ennetähtaegne vabastamine praegusel ajal ei oleks kooskõlas karistamise eesmärgi ja õiguskorra kaitsmise huvidega. Põdra karistusaeg algas tänavu 22. aprillil ja lõpeb 2016. aasta 19. märtsil.

Tartu maakohus mõistis juba varasemalt vanglas karistust kandva Põdra aprillis kriminaalkorras süüdi riigisaladuse avalikustamises ja mõistis talle kokkuleppemenetluses kolme kuu pikkuse reaalse vangistuse, mis lisandus tema varasemale karistusele.

2012. aasta kevadel altkäemaksu võtmise eest neljaks aastaks vangi mõistetud Põdra suhtes alustas riigiprokuratuur uut kriminaalmenetlust möödunud aasta veebruaris, kui ilmnes, et mees on kinnipidamisasutuses avaldanud talle kapos töötades teatavaks saanud riigisaladust. Mida need riigisaladusega kaitstud andmed sisaldavad ja kas see puudutab uurimisorganite salajaste kaastöötajate avaldamist, keelduvad kommenteerimast nii süüdistust esindanud juhtiv riigiprokurör Heili Sepp kui ka Põdra kaitsja, vandeadvokaat Ann Saar.

Ehkki Põdra-vastased süütõendid olid väidetavalt korralikud, pidas riigiprokuratuur paremaks lahendada juhtum kokkuleppemenetlusena. See aitas vältida liigset tähelepanu ja riigisaladuse täiendavat avaldamist kohtus pikal protsessil.

Põdra esimese kriminaalkaristuse kohaselt pidanuks ta vanglast vabanema hiljemalt 2015. aasta lõpus. Uue karistuse lisandumine tähendab selle kuupäeva lükkumist 2016. aasta kevadesse.

Kaitsepolitseis aastaid korruptsioonikuritegusid uurinud mees sai kurikuulsaks sellega, et pakkus kapo sildi all kurjategijatele kaitset ja küsis selle eest raha. Kohus mõistis temalt lõpuks välja 200 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles