Aaviksoo: kohustuslik keskharidus kuulub nõukogude aega

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Toomas Huik / Postimees

Endine haridus- ja teadusminister (IRL) Jaak Aaviksoo nendib, et kvalifikatsioonita noorte hulk on murettekitav, kuid koolikohustuse pikendamisest tema arust abi ei ole.

«Meil on probleem, et paljud noored ei saa kvalifikatsiooni, aga minul ei ole kuidagi usku sellesse, et kohustuslik keskharidus oleks see, mis probleeme lahendaks. Me püüdsime seda nõukogude ajal teha ja midagi head välja ei tulnud,» ütles Jaak Aaviksoo.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski usub, et koolikohustust tuleks pikendada kuni 18. eluaastani. See tähendaks, et kuni täisealiseks saamiseni muutuks kohustuslikuks ka põhikoolijärgse hariduse omandamine kutse- või keskkoolis.

«Mida see meile annab, kui me vägisi inimesi 18-aastaseks saamiseni koolis hoiame. Siis me saame silmakirjalikkust juurde ja sisu ei midagi. Paraku elu näitab, et kohustuslikud asjad kuuluvad ühte teise aega. Me peame koolid tegema selliseks, et õpilased tahaksid seal olla,» kommenteeris Aaviksoo Ossinovski ettepanekut.

Tema sõnul hoiab praktiline õpe lapsi palju rohkem koolis kui käsk kuulata loenguid, mille kasulikkuses nad veendunud ei ole.

«Probleem on, et õpetatakse ebahuvitavalt ja ebapraktiliselt. Noored inimesed tajuvad, et nad saavad palju kiiremini teadmised töötades omandatud. Praktilisemaid oskuseid ja kogemusi on vaja, mitte käsku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles