Porošenko: Ukraina astumine NATOsse selgub referendumil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul otsustatakse riigi astumine või mitteastumine NATOsse üleriigilisel referendumil, sest tegemist on Ukraina rahva kompetentsi kuuluva küsimusega.

Porošenko rääkis Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega täna Kiievis toimunud ühisel pressikonverentsil, et ametivõimud on planeerinud teha kuus aastat pingsat tööd, et riik vastaks nii Euroopa Liidu kui NATO nõuetele. Pärast seda küsitakse rahva arvamust võimaliku liitumise kohta, lisas riigipea.  

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas täna, et Ukrainast saab alliansi liige siis, kui riik täidab kõik vajalikud kriteeriumid. «Uksed jäävad valla. Me otsustasime nii. Ma olin Bucureşti tippkohtumisel, kui me  otsustasime, et Ukrainast saab liige (NATO). See otsus jääb jõusse, kui Ukraina täidab liikmeks saamise eelduseks olevad kriteeriumid ja kui riik seda tahab,» rääkis Stoltenberg.

Varem on Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier avaldanud arvamust, et Ukrainal ei maksaks kiire liitumisega arvestada. «Mis puudutab NATOt, siis alles jääb ikkagi see, millest olen rääkinud viimastel kuudel: näen Ukraina ja NATO vahel partnerlust, mitte liikmesust,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles