Minister: Iisraeli valitsus võib rahvusseaduse tõttu laguneda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

 Kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu viib endale kindlaks jäädes vastuolulise rahvusseaduse parlamenti, võib see tähendada tema valitsuse lõppu ja ennetähtaegseid valimisi, hoiatas täna justiitsminister Tzipi Livni.

Livni kinnitas, et tema ja teised Netanyahu koalitsiooni mõõdukad partnerid ei luba seaduse vastuvõtmist.

Seaduse toetajad on rääkinud hääletuse korraldamisest kolmapäeval, kuid Netanyahu Likudi partei saadiku Zeev Elkeni sõnul kaalutakse praegu hääletuse edasilükkamist.

Netanyahu on öelnud, et uus seadus annaks juutlusele ja demokraatiapõhimõtetele võrdse kaalu, kuid vastaste sõnul diskrimineerib eelnõu Iisraeli araabia vähemust ning sillutab teed demokraatlike tavade mahasurumisele judaismi seadustega.

Iisraeli valitsuse liikmed kiitsid eile heaks vastuolulise ettepaneku põlistada põhiseaduses Iisraeli staatus juutide rahvusliku kodumaana ning jätta välja omadussõna demokraatlik.

Pärast ägedat arutelu korraldatud hääletuses toetas ettepanekut 14 ministrit ning kuus hääletas vastu.

Muudatuse kritiseerijad, kelle hulgas on ka valitsuse õigusnõunik, leiavad, et selle sammuga institutsionaliseeritaks riigi 1,7 miljoni araablasest kodaniku diskrimineerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles