Simson: hinnatõusud toovad eelarvesse 800 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Esmatarbekaupade hinnatõus on põhjustatud eelkõige riigieelarve täitmiseks algatatud maksutõusudest, leiab riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Simsoni hinnangul toovad elektri, soojusenergia ja kütte hinnatõusid riigieelarvesse 800 miljonit lisakrooni.

«Statistikaameti andmete kohaselt mõjutas hinnatõusu kõige rohkem elektri, soojusenergia ja kütte kokku 9,2-protsendiline, mootorikütuse 14,2-protsendiline ning toidu 2,5-protsendiline hinnatõus, mis igaüks andsid kogumuutusest neljandiku,» märkis Simson.

«Arvestades, et Eestis on hinnanguliselt 567 000 leibkonda, siis iga iseseisvalt elav pere on lisatud käibemaksust ja aktsiisist kaotamas ligikaudu poolteist tuhat krooni,» ütles Simson. Tema väitel on aktsiisitõusud erinevalt käibemaksu kaheprotsendilisest tõstmisest peidetud, sest need arvestatakse tootja kuludeks.

Simsoni sõnul on Keskerakond korduvalt tulnud välja algatusega, et ränka aktsiisitõusu kompenseeriks inimestele madalam käibemaks esmatoidukaupadele ning toasoojale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles