Eesti annab Afganistani haiglale 3 miljonit krooni

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglapalat.
Haiglapalat. Foto: Lauri Kulpsoo.

Välisministeerium toetab Afganistani Helmandi provintsi keskhaiglale Bost Hospital meditsiinilise varustuse soetamist 2 943 213 krooniga.


Projekti rahastatakse välisministeeriumi eelarvest arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Afganistan on üks maailma vaesemaid riike, mille ülesehituse õnnestumiseks on ministeeriumi hinnangul hädavajalik tihe koostöö ka meditsiinivaldkonnas

«Helmandi provintsi keskhaigla toetamine parandab arstiabi kättesaadavust sealsetele elanikele,» ütles välisminister Urmas Paet.

Ta lisas, et see aitab luua inimväärseid tingimusi puudust kannatavatele inimestele. Suur osa Afganistani elanikkonnast elab täielikus vaesuses, eriti lesestunud naised ja lapsed.

Mittetulundusühingu Mondo projekti osana hangitakse keskhaiglale meditsiinilise hapniku jaotussüsteem, teisaldatav meditsiinilise hapniku jaotustorustik ja meditsiinitarvikuid, sealhulgas autoklaav, transportraamid, ratastoolid, aspiraatorid, kõrimaskid, sterilisaatorid, lahased, küünarkargud, kopsuuuringu- ning ultraheliaparaat.

Bost Hospital on Helmandi provintsi suurim ja parim haigla. Seal töötab 34 arsti ning päevas saab abi ligi 300 patsienti, mis on varasemate aastatega võrreldes märkimisväärne tõus.

2007. aastal toetas Eesti Helmandi keskhaigla lasteosakonda 1,1 miljoni krooniga, mille eest muretseti portatiivsed hapnikugeneraatorid ning alakaalulistele ja enneaegsetele vastsündinutele sobivad soojendusvoodid.

Käesoleva aasta alguses aitas Eesti hankida Bosti haigla elektrigeneraatorile diislikütust, mis võimaldas talveperioodil valgustada ja kütta haiglaruume ning hoida töös meditsiiniaparatuuri.

Alates 2008. aasta märtsist töötab Helmandi provintsis Lashkar Gah linnas Eesti meditsiiniekspert, kes viib ellu Eesti arengukoostööprojekte riigis kohapeal ning nõustab Ühendkuningriigi ülesehitusmeeskonna juhtkonda ja Helmandi provintsivalitsust tervishoiusüsteemi arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles