Iraani president on lõplikule kokkuleppele jõudmise osas optimistlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani kinnitas täna, et kõikehõlmav tuumalepe suurriikidega sünnib sellest hoolimata, et kõneluste tähtaega veel seitsme kuu võrra pikendati.

«Sel viisil jõutakse läbirääkimistel lõpliku kokkuleppeni. Suurem hulk erimeelsusestest on kõrvaldatud,» ütles ta riigitelevisioonis, viidates lahkarvamustele, mis takistasid ajutist lepet tähtajaks lõplikuks leppeks vormistamast.

Viinis pärast kuut päeva tormilisi kõnelusi saavutatud piiratud leppe kohaselt peab selle leppe poliitiline osa valmima 1. märtsiks ning lõplikud detailid lisadena 1. juuliks, teatasid diplomaadid.

Iraan, ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget ja Saksamaa määrasid varem lõppkokkuleppe saavutamise tähtajaks täna südaöö. Suurriigid lootsid leppega sulgeda islamivabariigi tee tuumarelva väljatöötamisele, Iraan omakorda soovis rahvusvaheliste sanktsioonide leevendamist.

Briti välisministri Philip Hammondi sõnul  polnud tähtajast võimalik kinni pidada erimeelsuste tõttu, millest peamised on Iraanile lubatav uraani rikastamise tase ja tsentrifuugide arv.

Hammond rõhutas, et kuigi kõikehõlmava kokkuleppe uus tähtaeg on 1. juuli, eeldatakse leppe põhipunktides kokkulepet 1. märtsiks.

Detsembris jätkuvad kõnelused ekspertide tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles