Balti Assamblee kutsus Venemaad lõpetama provokatsioonid Gruusia suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin võõrustas täna Sotšis Gruusia okupeeritud piirkonna Abhaasia presidenti Raul Hadžimbat.
Venemaa president Vladimir Putin võõrustas täna Sotšis Gruusia okupeeritud piirkonna Abhaasia presidenti Raul Hadžimbat. Foto: SCANPIX

Balti Assamblee võttis esmaspäeval vastu avalduse, milles kutsus Venemaad lõpetama oma provokatiivse tegevuse Gruusia suhtes, tagasi võtma leppe Abhaasiaga ning täitma oma kohustusi, edastas Läti parlamendi pressiteenistus.

Kohustuste all peetakse silmas 2008. aasta 12. augustil sõlmitud relvarahukokkulepet ning selle elluviimise meetmeid sama aasta 8. septembrist.

Balti Assamblee kutsus ka Venemaad konstruktiivsele osalemisele Genfi kõnelustel ning tagama Euroopa Liidu vaatlusmissioonile (EUMM) vaba pääs Gruusia separatistlikesse piirkondadesse Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse.

Balti Assamblee väljendas sügavat muret seoses Venemaa liidu- ja integratsioonileppe sõlmimisega Abhaasiaga. Assamblee kordas oma täielikku toetust Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.

Assamblee rõhutas, et Venemaa sellised sammud rikuvad Gruusia territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust ning on vastuolus rahvusvahelise õiguse, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) põhimõtete ning Venemaa rahvusvaheliste kohustustega, mis võeti 2008. aastal.

Venemaa sammudel on otsene mõju julgeolekule ja stabiilsusele kohapeal ja laiemas regioonis ning ei aita kaasa Vene-Gruusia konflikti rahumeelsele lahendamisele.

Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamentide vahelise koostöö organ, mis loodi 1991. aasta novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles