EL tõenäoliselt jätab teatud Iraani-sanktsioonid külmutatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit jätab tõenäoliselt külmutatuks teatud Iraani-vastased sanktsioonid pärast seda, kui läbirääkimisi islamivabariigi tuumaprogrammi üle pikendati seitsme kuu võrra, ütles diplomaatiline allikas esmaspäeval.

28-liikmeline EL võib sellise sammu astuda juba teisipäeval kirjaliku protseduurina. Meede hõlmab mitmeid sanktsioone, mis külmutati jaanuaris.

«Läbirääkimisi on pikendatud, seega pikendatakse ka seda meedet,» ütles allikas AFP-le, kuid ei nimetanud uut kuupäeva.

Sanktsioonide peatamine hõlmas muu hulgas 2012. aastast pärit keeldu kindlustada ja transportida Iraani toornaftat. See kahandas Teherani naftaeksporti rohkem kui poole võrra.

EL peatas ka keelu kauplemisele kulla, väärismetallide ja naftakeemia toodetega, suurendades allesjäänud sanktsioonidega mitte seotud finantsülekannate lage.

Sanktsioonide peatamises lepiti kokku pärast seda, kui ÜRO tuumajärelevalveorgan IAEA (Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur ) teatas, et Teheran on kinni pidanud 2013. aasta novembris sõlmitud kokkuleppest tõmmata oma tuumaprogrammi koomamale.

Sanktsioonide külmutamist otsustati pikendada juba juunis.

Iraan ja maailma juhtriigid ei suutnud esmaspäevaks seatud tähtajaks sõlmida kokkulepet, mis lahendaks 12 aastat kestnud vastasseisu, kuid andsid endale täiendavalt seitse kuud aega üksmeelele jõudmiseks.

Ebaõnnestumisest teatati pärast viis päeva Austria pealinnas Viinis peetud aktiivseid läbirääkimis, millest võtsid osa Iraani, USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles