Margvelašvili mõistis hukka Vene-Abhaasia liitlassuhete leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba (vasakul) 24. novembril Sotšis Botšarov Rutšei residentsis.
Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba (vasakul) 24. novembril Sotšis Botšarov Rutšei residentsis. Foto: SCANPIX

Gruusia president Giorgi Margvelašvili mõistis esmaspäeval hukka liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe sõlmimise Venemaa ja Abhaasia vahel.

«See samm kätkeb ohtu stabiilsusele Lõuna-Kaukaasias ning tekitab ummikseise Venemaa ja Gruusia läbirääkimistes suhete normaliseerimise üle,» ütles Margvelašvili esmaspäeva õhtul erakorralisel briifingul.

«See samm tekitab uusi väljakutseid Gruusiale ja tema partneritele, nii Euroopas kui maailmas,» lisas president.

Moskva ja Suhhumi kokkulepe muudab Gruusia territooriumi, see on Abhaasia, osaks Venemaast, sõnas Margvelašvili. «See kokkulepe rikub ka jämedalt rahvusvahelist õigust.»

Gruusia liider ütles, et rahvusvaheline kogukond peab andma toimunule adekvaatse vastuse.

Seda probleemi tuleb käsitleda rahvusvahelistel foorumitel.

«Eelkõige peaks minu arvates ÜRO Julgeolekunõukogu istungile kogunema. Seda teemat tuleb ka tõstatada OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni) foorumitel, Euroopa Liidus ja NATO-s,» ütles Gruusia president.

Venemaa selline poliitika ohustab Musta mere regiooni ja Euroopa stabiilsust, sõnas ta.

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili mõistis samuti hukka strateegilise partnerluse ja liitlassuhete leppe sõlmimise Venemaa ja Abhaasia vahel.

«Meie oleme omalt poolt astunud kõik vajalikud sammud stabiilsuse hoidmiseks ja suhete normaliseerimiseks Venemaaga nii palju kui võimalik. On kahju, et Venemaa on reageerinud meie konstruktiivsele poliitikale sellise sammuga,» ütles Londonis visiidil viibiv Garibašvili Gruusia ajakirjanikele.

Ta ütles, et andis Gruusia välisministeeriumile korralduse teavitada rahvusvahelist kogukonda Venemaa tegevusest.

«Ma tahan taas rõhutada, et see on väga tõsiselt häiriv fakt, mis taaskord demonstreerib Venemaa soovimatust parandada poliitilisi suhteid Gruusiaga. Mis puutub majandussuhteid, siis see on eraldi teema. Me ei puuduta meie majandussuhteid,» sõnas peaminister.

Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba allkirjastasid esmaspäeval Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe, mis seob isehakanud vabariigi tugevamalt Venemaa külge ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle.

Vene väed on Abhaasias alates Moskva-poolse tunnustuse andmisest piirkonnale 2008. aasta Gruusia sõja järel. Esmaspäeval allkirjastatud kokkuleppega viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles