Reformierakond ei tunnista kaitseväe valimiskampaaniasse tõmbamist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kukk. Videokaader.
Martin Kukk. Videokaader. Foto: Mihkel Maripuu

Ämari lennuväljal valimisreklaami filminud Reformierakond ei tunnista kaitseväe tõmbamist valimiskampaaniasse, vaid leiab, et seda tegid hoopis oponendid. 

«Järgmiste riigikogu valimiste põhiküsimus on julgeolek ning see, kuidas Eestit veel paremini kaitsta,» ütles Kukk. «Ma ei nõustu nendega, kes ütlevad, et riigikaitse teemadel ei peaks debatti olema. Ei möödu Ameerika Ühendriikides valimisi ilma julgeoleku debattideta. Ei möödu Soomes valimisi ilma debattideta, kas Soome peaks kuuluma NATO-sse või mitte.»

«Sellest arutelust, kas reklaamklipis kasutati päris hävitajaid või arvutigraafikat, on olulisem, kuidas üks või teine erakond plaanib Eesti kaitsevõimet järgmisel neljal aastal paremaks muuta. Sisu on vormist olulisem,» leidis Kukk.

«Mis puudutab klipi tegemise tehnilisi detaile, siis Reformierakonda teenindanud produktsioonifirma Kuukulgur produtsent Priit Aus sai erakonna reklaamiklipi filmimiseks loa lennubaasist. Sealjuures said osapooled, kes leppisid kokku klipi tegemise üksikasju, ühemõtteliselt aru, mis klipiga on tegu,» kinnitas partei peasekretär.

«Juhul, kui meile poleks klipi tegemiseks luba antud, olid meil välja valitud alternatiivsed lennuväljad, kellelt oleksime luba küsinud. Kui kaitseväesiseselt informatsioon selles küsimuses ei liikunud või saadi üksteisest valesti aru, siis sellest on kahju,» märkis ta.

«Nagu selgub avalikustatud kirjavahetusest, siis õhuväe ülema Jaak Tarieni hinnangul võiks filmimist lubada ka teistele erakondadele eeldusel, et kaadrisse ei jää tundlikku materjali. Paraku andis kaitseminister Sven Mikser poliitilise suunise keelata see ära. Ehkki mulle isiklikult tundub võrdne kohtlemine õiglasem,» lisas Kukk.

Postimehe küsimustele, kas erakond ei näe selles juhtumis endal mingit süüd, kas partei leiab, et kaitseväe tõmbamine valimiskampaaniasse on õige ega tunnista, et on peaministri võimupositsiooni oma erakonna tarbeks ära kasutanud, vastas Kukk:

«Reklaami filmiti lennurajal, vältides kõiki kaitseväega seotud tunnusmärke vastavalt nende endi soovitustele. Reformierakond ei esitlenud reklaamis kasutatud lennurada kui Ämari lennurada ning me pole soovinud hetkekski siduda kaitseväge oma valimiskampaaniaga. Seda tehti oponentide poolt. Nagu ma mainisin, oleks eitava vastuse korral kasutatud mõnda teist lennuvälja.

Tagasiside Reformierakonna valimisreklaamile kinnitab seda, et julgeoleku küsimused on olulised Eesti ühiskonnas ning need teemad on kahtlemata ka eelseisva valimisdebati keskmes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles