Gaza sai teise sõjajärgse ehitusmaterjalisaadetise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazasse jõudis täna 28 veokitäit ehitusmaterjale.
Gazasse jõudis täna 28 veokitäit ehitusmaterjale. Foto: SCANPIX

Islamistliku rühmituse Hamas kontrollitavasse Gaza sektorisse sisenes täna 28 veokit tsemendiga, mis on teine ehitusmaterjalisaadetis pärast 50-päevast ohvriterohket suvesõda.

Palestiina omavalitsuse ametnik Raed Fatuh, kes vastutab Kerem Shalomi piiripunkti kaudu Iisraelist Gazasse saabuvate kaubasaadetiste eest, ütles, et rannikuenklaavi jõudis 28 veoautot, igas 40 tonni tsementi.

Eelmine kogus ehitusmaterjale Gaza erasektorile pääses üle piiri 14. oktoobril. Siis oli autosid 75 ja nad tõid palestiinlastele 1300 tonni ehitusmaterjale - 15 veokikoormat tsementi, 10 metalli ja 50 kruusa.

«See on suurim tsemendikogus pärast sõja lõppu,» ütles Fatuh AFP-le 26. augustil relvarahuga lõppenud konfliktile viidates.

«Aga sellest ei piisa, see on vaid pisku taastustöödeks vajalikust.»

Ametnik seletas, et oktoobrist alates ei toodud Gazasse rohkem tsementi, sest Iisrael peatas saadetised seoses kartustega nende kasutamise kohta.

Fatuh' sõnul ei saanud paljud inimesed majade parandamiseks mõeldud tsementi kasutada, sest neil ei olnud raha selleks vajalike teiste materjalide ostmiseks.

ÜRO eriesindaja Robert Serry ütles eelmisel nädalal, et ehitusmaterjalide tarnimine jätkub, sest neid on vaja 25 000 majaomanikul.

Fatuh aga ei osanud öelda, kas teisipäevane saadetis jääb erandiks või lubab Iisrael ka edaspidi ehitusmaterjale üle piiri tuua, ja muudki kui tsementi.

Palestiina ametnike hinnangul oleks sõjapurustuste likvideerimiseks vaja 100 veoautokoormat ehitusmaterjale päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles