Süüria opositsioon palub ÜRO-l luua piiriäärsed pagulastsoonid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Istanbulis.
Süüria põgenikud Istanbulis. Foto: SCANPIX

 Süüria peamine opositsiooni koalitsioon kutsus eile ÜRO erisaadikut Staffan de Misturat lisama oma tegevusplaani ka pagulastsoonide loomine riigi piiridel, et leevendada relvakonflikti.

«Tööplaan peab sisaldama ka turvatsoonide loomist» Süüria piiril Jordaania, Liibanoni ja Türgiga, ütles Rahvuskoalitsioon oma veebiküljele postitatud avalduses.

De Mistura on teinud ettepaneku luua relvarahutsoonid, et võimaldada humanitaarabi kohaletoimetamist ning panna alus rahukõnelustele. Ta pakkus välja Süüria põhjaosas asuva Aleppo linna kui hea kandidaadi sellise tsooni jaoks.

Sellistes piirkondades oleksid välistatud režiimiväed, tema omakaitseväed ja liitlased ning need moodustaksid lennukeelutsoonid tsiviilelanike kaitsmiseks, ütles koalitsioon, kutsudes ka vabastama kõiki vange.

De Mistura ütles 11. novembril pärast kõnelusi president Bashar al-Assadiga Damaskuses, et Süüria võimud reageerisid konstruktiivse huviga ÜRO ettepanekule peatada lahingud Aleppos.

Prantsusmaa teatas täna sarnasest ideest. Välisminister Laurent Fabius kinnitas, et Prantsusmaa toetab mõtet rajada Süüriasse turvatsoonid, kus tsiviilelanikud oleksid kaitstud režiimivägede ning äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate eest.

Fabiuse sõnul tehakse koostööd de Misturaga, kes kutsus üles relvarahutsoonide loomiseks Süüria suuruselt teise linna Alepposse.

Relvarahutsoonid võimaldaksid humanitaarabi kohaletoimetamist ning panna aluse rahukõnelustele konfliktis, mis kolme ja poole aastaga on nõudnud umbes 195 000 inimelu.

Suurlinn Aleppo on jagatud režiimivägede ning ülestõusnute käes olevateks piirkondadeks alates 2012. aasta keskpaigast.

Viimastel kuudel on president Bashar al-Assadi relvajõud alustanud jõudsat pealetungi mässuliste käes olevale linna idaosale.

Prantsusmaa osaleb IS-i vastastes õhurünnakutes Iraagis, kuid on sellest hoidunud Süürias, kus õhulöögid võiksid osutuda kasulikuks Assadi režiimivägedele.

Täna teatas vabaühendus  Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, et Süüria valitsusvägede rünnakus Islamiriigi äärmuslaste poolt pealinnaks kuulutatud Raqale hukkus vähemalt 23 tsiviilisikut ning rõhutas, et enamik IS-i vastu suunatud Assadi režiimivägede õhurünnakuid toovadki endaga kaasa peamiselt tsiviilohvreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles