USA armee võib paigutada veel soomukeid Ida-Euroopasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kindralleitnant Hodges Eestis visiidil.
USA kindralleitnant Hodges Eestis visiidil. Foto: Kaitseväe peastaap

USA armee võib paigutada veel tanke ja soomusmasinaid NATO riikidesse, sealhulgas ka Ida-Euroopasse, teatas eile Ühendriikide Euroopa maavägede (LANDCOM) komandör kindralleitnant Frederick Ben Hodges.

Eestis visiidil viibiv Hodges ütles uudisteagentuurile AFP, et järgmisel aastal on plaanis NATO riikidesse tuua 150 tanki ja soomusmasinat ning osa rasketehnikast võidakse paigutada Ida-Euroopasse.

Tegemist on USA püüdlustega rahustada Balti ja Poola liitlasi, kes on muutunud murelikuks seoses Venemaa tegutsemisega.

Kindrali sõnul on kohal juba 50 raskesoomukit ning veel 100 M1 Abrams tanki ja Bradley lahingumasinat paigutatakse Saksamaale ja mujale ning võimaldavad muu hulgas USA sõduritel treenida õppustel koos NATO partneritega.

«Sõjaväelased tulevad siia treenima ja lähevad tagasi. Varustus jääb kohapeale,» ütles Hodges.

Kindrali sõnul on selline asjade korraldus pealegi palju odavam, kui vedada õppuste jaoks tanke üle Atlandi ning palju tõhusam viis ühisõppuste korraldamiseks.

Hodges ütles, et esitab peagi soovitused, kus tanke ja soomusmasinaid täpselt hoidma hakatakse.

«Ma kaalun kõiki võimalusi paigutada varustust väiksemates üksustes nagu kompanii või pataljon ja võimalik, et Balti riikidesse, Poolasse, Rumeeniasse, Bulgaariasse või taolistesse paikadesse,» rääkis kindral.

Hodges tõi näiteks, et järgmisel aastal korraldatav suurõppus Siil on üks suuremaid õppuseid kogu NATO-s.

«Eesti kaitsevägi on oma tegevuses väga ambitsioonikas. Järgmisel aastal korraldatav õppus Siil on üks suuremaid õppuseid terves NATOs,» ütles kindralleitnant Hodges. Kindrali sõnul näitab Eesti Siili taoliste suurõppuste korraldamisega teistele kindlat eeskuju. «Fakt, et Eesti kaitsekulutused on kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust ja et Eesti korraldab suuremahulisi õppusi on head näited sellest, kuidas üks väike maa suudab enamat, kui temalt esmapilgul oodata võiks.»

Kindralleitnant Hodges kohtus oma visiidil kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase, Ühendriikide 8.ratsaväerügemendi 2. pataljoni Eestis viibiva mehhaniseeritud kompanii sõjaväelaste ja 1. jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Aron Kalmusega. Pärast kohtumist 1. jalaväebrigaadi ülema ja Ühendriikide sõjaväelastega tutvus kindral Hodges ka jalaväebrigaadi taristu ning ameeriklaste elamistingimustega.

Ka kohtus kindralleitnant Hodges kaitseminister Sven Mikseriga, arutades kahepoolse sõjalise koostöö jätkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles