Eksperdid: Liibüa idaosa on muutumas Islamiriigi äärmuslaste uueks tugipunktiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunniäärmuslaste vastu võitlev šiiit Liibüas. Taustal on kividele maalitud sunniitliku äärmusrühmituse Ansar al-Sharia lipud.
Sunniäärmuslaste vastu võitlev šiiit Liibüas. Taustal on kividele maalitud sunniitliku äärmusrühmituse Ansar al-Sharia lipud. Foto: SCANPIX

Kaosesse langenud Liibüa idaosas asuv 150 000 elanikuga Derna piirkond on saamas sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) uueks tugipunktiks, hoiatavad asjatundjad.

Liibüa on olnud ebastabiilne ja tugeva keskvõimuta alates 2011. aastast, kui diktaator Muammar Gaddafi võimult kukutati. Islamistlikud äärmusrühmitused on seda olukorda ära kasutanud.

Äärmusrühmitus IS on juba hõivanud suuri alasid Süürias ja Iraagis ning nende juht Abu Bakr al-Baghdadi uhkustas hiljuti, et talle on truudust vandunud islamistid nii Liibüas, Egiptuses, Alžeerias, Jeemenis kui Saudi-Araabias.

Mõned lääne vaatlejad peavad Dernat kolmandaks ISi toetajate keskuseks Põhja-Aafrikas. Äärmusrühmitused Jund al-Kilifa (Kalifaadi sõdurid) Alžeerias ja Ansar Beit al-Maqdis (Jeruusalemma toetajad) Egiptuses on juba Islamiriigile truudust vandunud.

«Islamiriik on Dernas. See on hästi dokumenteeritud. Selles ei ole kahtlustki,» rääkis nüüdseks laiali saadetud Liibüa üleminekuperioodi rahvusnõukogu liige. Ta kinnitas, et džihadistid kasutavad ära segaseid olusid ja nõrka piirikontrolli.

Juba nädalaid on ekstremistide foorumites ringelnud avaldused ja fotojäädvustused väidetavatest Islamiriigi järgijate hulka kuuluvatest Liibüa džihadistidest. USA välisministeeriumi esindaja Jeffrey Ratke ütles, et raportite teatel on mitmed Liibüa niinimetatud pühasõdalaste rühmitused juba vastanud ISi üleskutsele ning on ka neid, kes ise kontakti otsivad.

ÜRO poolt terroriorganisatsiooniks tunnistatud Liibüa rühmitus Ansar al-Sharia teatas juba aprillis, et kehtestab ISi eeskujul Dernas šariaadi. Ametlikult ei ole nad aga veel ISile truudust vandunud ja vaatlejate sõnul ei ole rühmituse liikmed selle vajalikkuse osas sugugi kõik ühel meelel.

Tundmatuks jääda soovinud Liibüa ekspert rääkis, et paljud Derna islamistid on seotud ISiga, ent paljud olulised vanemad liikmed on endised Al-Qaeda liikmed ning kahe leeri vahel käib võimuvõitlus. 

Ühe Derna elaniku sõnul on linna igapäevaelu suuremalt jaolt rahulik, ent juhul kui sa oled politseinik, advokaat või sõdur, sind ilmselt tapetakse peagi.

Liibüa võimud võitlevad pidevalt nii erinevate väiksemate relvastatud rühmituste kui võimsate liikumistega, mis kukutasid Gaddafi. Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus on sunnitud varjuma riigi idaservas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles