OTSE STRASBOURGIST: vägistamisohvreid aitav Kongo arst sai Sahharovi preemia kätte

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Denis Mukwege täna Strasbourgis Euroopa Parlamendi hoones.
Denis Mukwege täna Strasbourgis Euroopa Parlamendi hoones. Foto: SCANPIX

Kongo günekoloog Denis Mukwege sai täna Strasbourgis Euroopa Parlamendis toimunud tseremoonial kätte Sahharovi mõttevabaduse auhinna.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz sõnas sissejuhatavas kõnes, et karistamatus vägistamiskuritegude eest peab lõppema. «Kui vägistamiskäsu annavad komandörid, on tegu sõjakuriteoga ja seda peab samamoodi ka karistama. Me näeme, et Kongos toimuvad jätkuvalt massivägistamised, ka Süürias, Iraagis, Bosnias. Euroopa Parlament kutsub kõigi nende riikide valitsusi vastutust võtma ja karistamatust lõpetama,» sõnas ta.

Preemia pälvinud Mukwege sõnas oma kõnes, et auhinnaga on Kongo naiste kannatusi tähele pandud, kuid märgatud ka nende väärikust. «Minu regioon on üks rikkamaid planeedil, kuid kongolased on üks vaesemaid rahvaid. Naistekeha on muutunud lahinguväljaks ning see on hävitanud paljusid teisi struktuure – perekonda, kogukonda,» sõnas Mukwege.

«Iga vägistatud naises näen ma oma abikaasat ja igas vägistatud emas oma ema ning igas vägistatud lapses oma last,» sõnas ta ja kutsus kõiki vägistamise vastu võitlema.

Oktoobris otsustasid Euroopa parlamendisaadikud üksmeelselt, et 59-aastane arst pälvib preemia oma väsimatu töö eest Kongo vägistamisohvrite aitamisel.

1998. aastal avas Mukwege Lõuna-Kivu provintsis Bukavu lähistel Panzi haigla – samal aastal algas ka Teine Kongo sõda. Sellest ajast peale on ta teinud seksuaalrünnaku käigus viga saanud tuhandetele naistele operatsioone.

Mukwege, keda on nimetatud ka doktor Imeks, ütleb ise, et tal polnud valikut, sest ta pidi lihtsalt grupivägistamise ohvriks langenud naisi aidata.

«15 aastat olen ma näinud massiviisilisi õudusi, mis on naiste kehade suhtes korda saadetud. Ma ei saa istuda, käed risti rinnal, sest meie ühine humaansus käsib meil üksteise eest hoolitseda,» sõnas ta Deutsche Welle teatel ühel intervjuus.

Mukwege on oma töö tõttu saanud tapmisähvardusi ja 2012. aastal üritati teda mõrvata. Toona sai surma tema ihukaitsja.

Igal aastal välja andava auhinna suurus on 50 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles