Jüri Uluots sai ümber maetud

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusteadlane ja riigimees Jüri Uluots 1930. aastatel..
Õigusteadlane ja riigimees Jüri Uluots 1930. aastatel.. Foto: Eesti Filmiarhiiv.

Täna maeti riiklike auavaldustega Läänemaale Kirblasse ümber peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluotsa ning tema abikaasa ja poja säilmed.


Eesti Vabariigi juubeliaasta eksiili, vastupanu ja iseseisvuse taastamise kuul jõudis kodumulda meie iseseisvuse järjepidevuse hoidja eksiilis, peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluots, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Matusetalituse viisid läbi EELK peapiiskop Andres Põder ja praost assessor Tiit Salumäe.

Mälestuskõnedega esinesid ka president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip ja korporatsioon Rotalia esindaja Martin Polikarpus.

Lisaks osalesid mälestustalitusel Jüri, Anette ja Erik Uluotsa omaksed, Jüri Uluotsa kunagiste ametikohtade praegused täitjad, Riigikogu esimees Ene Ergma ning kohalikud rahvas.

Tseremooniale järgneval mälestusvastuvõtul meenutasid Jüri Uluotsa eksiilvalitsuse esindaja Enno Penno ja perekond Uluotsade esindaja Piret Uluots.

Jüri Uluots oli Eesti peaminister alates 1939. aastast ning täitis presidendi ülesandeid 1940. aastast kuni surmani 1945. aastani, mil Eesti peaministriks presidendi ülesannetes eksiilis sai August Rei.

1944. aastal nimetas Uluots Eesti peaministriks Otto Tiefi ning andis talle ülesande moodustada Eesti Vabariigi valitsus, mis pani aluse Eesti riigi iseseisvuse edasikandmisele eksiilis.

Valitsuse olemasolu põhiseadusliku institutsioonina paguluses võimaldas taastada 1991. aastal Eesti riigi iseseisvuse õiguslikule järjepidevusele toetudes.

Jüri Uluotsa ning tema pereliikmete põrmud kaevati välja Stockholmi metsakalmistul tänavu kevadel ning need jõudsid Eestisse 13. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles