Venemaa: South Stream on vajalik Euroopa jaoks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi plaanid gaasitransiidiks Musta mere regioonis, kust hakkab läbi minema South Stream.
Gazpromi plaanid gaasitransiidiks Musta mere regioonis, kust hakkab läbi minema South Stream. Foto: gazprom.ru

Kui Euroopa gaasitarbijad ei ole riskide vähendamisest huvitatud, siis South Streami gaasitoru ei tule, ütles Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev.

Saksamaal Stuttgartis toimunud kohtumisel ütles Uljukajev, et gaasitoru vähendaks transiidiriske Euroopasse gaasi tarnimisel.

Ukrainat vältiv South Stream, mille ehitust alustati 2012. aasta lõpus, kulgeb Musta mere põhjas ja hargneb Bulgaarias kaheks. Üks haru suundub Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse. Venemaa on kõigi asjasse puutuvate riikidega sõlminud lepingud.

South Stream on Vene gaasimonopoli Gazprom ja Itaalia suurfirma ENI koostööprojekt, mille ehitustöid alustati Lõuna-Venemaal Anapas mullu detsembris. Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav torustik peaks valmima 2018. aastaks ning tarnima Lõuna-Euroopa riikidesse 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Analüütikud usuvad, et torustik suurendab Venemaa niigi tugevat haaret Euroopa energiaturu üle, kuna see konkureerib Euroopa Liidu plaanitava Nabucco-nimelise gaasitoruga. EL on seisukohal, et gaasijuhtme ehitamiseks sõlmitud kahepoolsed lepped mitme ELi liikmesriigi ja Venemaa vahel ei vasta bloki kolmandale energiapaketile, mille kohaselt gaasi tarnija ja torujuhtme operaator peavad olema lahutatud ning kolmandatele pooltele on tagatud torujuhtme kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles