Soome tulevikuraport: viis stsenaariumit Venemaa võimalikest suhetest naabritega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putin Sotšis pärast kohtumist Soome presidendiga.
Putin Sotšis pärast kohtumist Soome presidendiga. Foto: SCANPIX

Soome tulevikukomisjon avaldas täna raporti, kus analüüsitakse Venemaa võimalikke arengusuundi ja esitatakse viis stsenaariumit sellest, milliseks võivad kujuneda Venemaa suhted naabritega. 

Helsingi Ülikooli Aleksanteri instituudi uurija Hanna Smithi toimetatud raport «Venäjä naapurina – Russia as a Neighbour» käsitleb peamiselt Venemaa välispoliitilist tulevikku ning võtab arvesse viimastel aastatel ilmnenud tendentse, edastab Soome uudistekanal Yle.

1. Venemaa taastab head suhted läänega

Paljud eksperdid on arvamusel, et see stsenaarium ei ole lähitulevikus tõenäoline. Venemaa president Vladimir Putin on siiski aeg-ajalt viidanud, et see võiks juhtuda. Venemaa on aga lääneriikidele korduvalt pettumusi valmistanud ning lääs süüdistab Venemaad Ida-Ukrainas tegutsemises. Raporti autorite järeldus on, et kuni võimul püsib Putin ja jätkatakse senisel kursil, on selle stsenaariumi teostumine kaheldav.

2. Nõukogude Liidu sarnane impeerium

Selle stsenaariumi järgi võtab Venemaa oma naabrite suhtes agressiivse hoiaku. Samas tugevneb läänevastane retoorika ja väikeste riikide, nagu Soome ja Kõrgõzstan, destabiliseerimine. Venemaa laiendab oma piire ja hõivab Ida-Ukraina. Putin tõstetakse veelgi enam pjedestaalile.

3. Venemaa keskendub oma lähinaabrusele

Venemaa jätab Ida-Ukraina sinnapaika, ent võtab ohtralt sõna Ukrainas elavate venelaste teemal. See jääb retoorika tasemele. Venemaa püüab taastada kaubandussuhteid Ukrainaga. Poliitiline olukord Ukrainas saab tagasilöögi. Venemaa püüab laiendada Euraasia majandusliitu.

4. Kombineeritud väljavaade

Venemaa jagab naabrid sõpradeks ja vaenlasteks ning püüab sõlmida uusi leppeid Hiina ja Iraaniga. Euroopa Liidu suhtes püüab Venemaa rakendada jaga-ja-valitse-strateegiat. Soome ja Norra võivad sellest kasu saada, ent leida end seetõttu Euroopa Liidus keerulisest olukorrast.

5. Venemaa isoleerub

Venemaa sulgeb end välismaailmale. Natsionalism saab juhtivaks või isegi ainsaks poliitiliseks diskursuseks Venemaal. Venemaa on ideoloogilises sõjas lääne ja ennekõike USAga. Norra ja Soome peavad tugevdama piirikontrolli.

Raporti autorite sõnul on see stsenaarium kõige tõenäolisem juhul, kui Putin püsib võimul, ent ei suuda oma rahvusvahelisi eesmärke saavutada. Venemaa loobub praegu seatud eesmärkidest, milleks on moderniseerumine ja korruptsiooni ohjeldamine.

Tuleviku komitee on kaks korda ka varem sellise Venemaa-analüüsi esitanud – 2007. ja 2011. aastal.

Autorid rõhutavad, et nad ei suuda tulevikku ennustada, vaid visandavad seni nähtud arengute põhjal võimalikke stsenaariume. Varasemad raportid ei suutnud näiteks ennustada Krimmi annekteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles