Kaczyński: Poola valimistulemused on võltsitud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński valimas.
Jarosław Kaczyński valimas. Foto: SCANPIX

16. novembril Poolas toimunud kohalike valimiste tulemused on võltsitud, ütles täna Poola suurima opositsioonierakonna Seaduse ja Õigluse (PiS) partei liider Jarosław Kaczyński.

«On vaja ainult täpselt selgeks teha, millises ulatuses ja kes on otseselt vastutav, sest kasusaaja on palja silmaga piisavalt selge,» ütles Kaczyński intervjuus raadiojaamale Maryja. Opositsioonijuht on juba varem mõista andnud, et ta vaidlustab valimistulemused kohtus.

Poola riiklik valimiskomisjon avaldas ööl vastu pühapäeva lõpuks kohalike valimiste tulemused, mis viibisid arvutisüsteemide rikke tõttu. PiSi toetas 26,85, tsentristlikku peaministriparteid Kodanikeplatvorm 26,36, samuti võimukoalitsiooni kuuluvat Poola Talurahvaparteid 23,68 ja opositsioonilist Demokraatliku Vasakliitu alla üheksa protsendi valijaist. Poola keeruline valimissüsteem annab aga üle riigi enim piirkondlikke kohti Kodanikeplatvormile, mis saab 555 kohast 179, PiS aga 169.

Seejuures ennustasid lävepakuküsitluste tulemused PiSile umbes neli protsenti paremat tulemust. Ka Kodanikeplatvormile ennustati paremat tulemust, kuid nende valimistulemus jäi umbes protsendi võrra nõrgemaks. Kõige rohkem paranes valimistulemus võrreldes lävepakuküsitlustega aga Talurahvaparteil, kellele ennustati vaid 17 protsenti häältest.

Viimaste valimiste eripäraks on ka kõrge kehtetuks tunnistatud hääletussedelite arv. Koguni ligi 18 protsenti häältest ei läinud erinevatel põhjustel arvesse. See näitaja on võrreldes möödunud kohalike valimistega viis protsenti kõrgem. 2010. aasta üldvalimistel tunnistati kehtetuks aga alla viie protsendi häältest.

«Me peame lööma häirekella ja päästma Poola demokraatia,» ütles Kaczyński, kes on lubanud korraldada 13. detsembril protestimarsi. Samal päeval meenutatakse Poolas ka 1981. aasta sõjaseisukorra kehtestamise aastapäeva, mille käigus vangistati tuhandeid Solidaarsuse aktiviste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles