Mumbai terrorirünnakutest möödub kuus aastat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politseinikud täna Mumbais asuva Chhatrapati Shivaji rongijaama juures.
India politseinikud täna Mumbais asuva Chhatrapati Shivaji rongijaama juures. Foto: SCANPIX

Täna möödub kuus aastat India suurimas linnas Mumbais 2008. aastal aset leidnud terrorirünnaku algusest.

India ajaloo ühe veriseima rünnaku ohvrite lähedased ja poliitikud asetasid täna pärjad nende kohtade juurde Mumbais, kus rünnakud toimusid. «Täna mälestame me 2008. aasta Mumbai terrorirünnaku õudusi ja me tunneme lõppematut kaotusvalu,» ütles India peaminister Narendra Modi Kathmandus peetud kõnes. «Teeme koostööd täitmaks lubadus, millega me oleme võtnud kohustuse võidelda terrorismi ja riikideülese kuritegevusega.»

Kogu maailma vapustanud rünnaku korraldasid Pakistani islamistliku äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba võitlejad, kes saabusid Pakistanist üle mere kalapaatidega India läänerannikul asuvasse linna, kus nad kolme päeva jooksul tapsid 166 inimest ja haavasid veel 238 inimest.

Hoolikalt kavandatud rünnakud vältasid 26. novembrist 29. novembrini, kokku suutsid äärmuslased India julgeolekujõududele vastu panna üle 60 tunni, mille sees rünnati 11 sihtmärki, seal hulgas raudteejaama, haiglat, kahte hotelli, juudi kogukonnakeskust, kohvikut ja kino.

Kokku osales rünnakutes kümme ründajat. India korrakaitsjad tapsid üheksa ründajat kümnest, Mohamed Ajmal Kasab oli ainus, kes elusana tabati. Kolm aastat India kohtuid mööda käinud Kasab hukati 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles